11 danskere døde i forbindelse med coronavaccination

Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det vurderes dog, at det er mindre sandsynligt, at der er en sammenhæng mellem dødsfaldene og vaccinen.
Af Simon Riedel og Claes Theilgaard, redaktion@indblik.net
Over 100.000 danskere er nu vaccineret mod covid-19 med BioNTech/Pfizers vaccine Comirnaty og Lægemiddelstyrelsen har pr. 13. januar 2021 modtaget 665 indberetninger om formodede bivirkninger, som er fordelt over alle aldersgrupper over 18 år.
117 af indberetningerne er undersøgt, og de fleste er ikke alvorlige, men der også sket alvorlige hændelser efter vaccinen, nemlig 11 dødsfald, og heraf er foreløbig fem undersøgt.
Hvor corona tilskrives som dødsårsag gør det sig ikke gældende for bivirkningerne af vaccinen. Lægemiddelstyrelsen oplyser nemlig, at det er mindre sandsynligt at der er en sammenhæng mellem vaccinen og dødsfaldene, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.
– Det er helt som forventet, at der vil blive indberettet dødsfald efter vaccinationer, fordi det er de ældre og svageste, der vaccineres først. Det betyder ikke nødvendigvis, at dødsfaldene skyldes vaccinen. Man skal altid afveje risikoen for vaccinebivirkninger overfor risikoen for at blive syg, hvis man ikke vaccineres. For skrøbelige borgere kan begge dele have alvorlige konsekvenser”, siger chef i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen til Sundhedspolitisk Tidsskrift.
I alle fem dødstilfælde, der indtil nu er undersøgt, vurderer Lægemiddelstyrelsen, at det er overvejende sandsynligt at dødsfaldene skyldes andre forhold.
I årets første udgave af nyhedsbrevet Status på overvågning af BioNTech/Pfizer-vaccinen efter vaccination med de første to leverancer fra 6. januar 2021, hvor der kun var indberettet to dødsfald i forbindelse med vaccinen, står:
– Lægemiddelstyrelsen har behandlet to indberetninger om dødsfald, der er indtruffet få dage efter, at de pågældende borgere har modtaget vaccination. Det ene tilfælde omhandler en svært syg borger, som blandt andet havde svær lungesygdom. Borgeren var tillige påvirket af psykisk sygdom og modsatte sig behandling af lungesygdommen. Borgeren dør efter forværring af lungesygdom. Det andet tilfælde omhandler en borger i en meget høj alder, som i forvejen var svækket af alderdom. I begge tilfælde er det Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det er mindre sandsynligt, at der er sammenhæng med vaccinen.
De ikke-alvorlige bivirkninger ved vaccinerne var smerte ved indstiksstedet, hovedpine, utilpashed, svimmelhed og feber, og der er også indberettet allergiske reaktioner. 21 er vurderet relateret til vaccinen, og alle var forbigående. I 17 tilfælde krævede reaktionerne behandling og efterfølgende observation. For andre medførte symptomerne en kort indlæggelse til observation på hospitalet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?