13.000 tons døde mink i baghaven: Borgere frygter for foruening

Lokale er bekymrede for forurening efter minkopgravning

De bor i det område, hvor millioner af døde mink skal graves op igen – og de er bekymrede. Nu skal borgerne til møde med Fødevarestyrelsen.

Mandag aften skal bekymrede borgere fra Nørre Felding til borgermøde om opgravningen af mink, der begynder torsdag.

– Vi er et lille lokalsamfund, der er blevet gidsler i et større spil. Så jeg håber, at Fødevarestyrelsen vil lytte til den bekymring, vi har, siger Leif Brøgger, der er formand for borgerforeningen i Nørre Felding.

Han sidder også i byrådet for Venstre i Holstebro Kommune.

I militærområderne ved Kølvrå og Nørre Felding, der ligger i henholdsvis Midt- og Vestjylland, blev der i slutningen af 2020 begravet fire millioner mink.

Det svarer til omkring 13.000 tons, som nu skal brændes.

Cirka 15,4 millioner mink blev i november 2020 aflivet som følge af en grundlovsstridig ordre fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Aflivningen skete på baggrund af en mutation af coronavirus, der blev fundet blandt minkene. Herefter blev en andel af minkene gravet ned i Nørre Felding og Kølvrå, så de senere kunne brændes.

Siden har den meget omtalt minkmutation vist sig ikke at være så farlig som frygtet.

Borgerne i Nørre Felding er i den forbindelse bekymrede for minkforureningen. Det vil de spørge ind til til borgermødet, som Fødevarestyrelsen har indkaldt mandag aften.

– Vi har nogle spørgsmål omkring, hvor længe minkforureningen i området bliver overvåget efter opgravningen, så man ikke bare siger farvel og tak, men man stadig holder øje med området, siger Leif Brøgger.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?