17-årige Ida smidt ud af skolen på grund af mundbindspåbud

'Ida' ønsker at optræde anonymt. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]17-årige Ida blev bortvist fra sin skole, fordi hun ikke kunne bære mundbind. Nu fortæller hun sin historie til Indblik.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Den 29. oktober 2020 blev mundbind påbudt i det offentlige rum i Danmark. Det skabte store udfordringer for de mange der ikke tåler mundbind. 
Gymnasieeleven Ida var blandt dem. Fredagen efter påbuddet tog Ida i skole som normalt. Pr. mail havde hun i forvejen informeret rektor om at hun ikke tåler mundbind.
På vej til klasseværelset blev hun standset af rektor og “trukket ind på hendes kontor,” fortæller til Ida Indblik. Dog var hun forberedt på at der kunne være problemer og havde taget papirer med, nemlig bekendtgørelse nr. 1534 om mundbind i det offentlige rum og et papir udstukket fra Sundhedsministeriet, som begge formidlede undtagelserne ved mundbind. 
Hendes rektor ville dog ikke godtage papirerne. “De papirer gælder ikke ved dette tilfælde,” var rektors ord, ifølge Ida. Ida blev forhindret i at deltage i undervisningen, selvom uddannelse er en menneskerettighed, som Ida understreger. 
Rektor forlangte også at Ida havde en lægeerklæring, men Ida havde talt med sin læge før hændelsen, som havde fortalt, at man ikke skal have en, da tvivlen kommer den enkelte til gode. 
Ifølge rektor måtte Ida ikke være på skolen, medmindre hun havde visir eller mundbind på. “Det vanvittige var, at jeg blev bortvist, fordi jeg ikke kan bære mundbind. Jeg kan ikke tåle det, jeg får angst og vejrtrækningsbesvær.” Så Ida blev nødt til at tage hjem igen, “rimelig rystet”, som hun selv udtrykker det. 
Derhjemme fik hun støtte fra sine forældre. Efter at have kommet sig lidt, satte hun sig ved computeren og skrev om sin historie, på mange forskellige medier. Facebookgrupper, massemedier, venner og de andre elever på Lectio (skoleintra, red.). Den sidstnævnte endte ikke godt. 
Mange elever skrev tilbage, at det var Idas egen skyld, at hun bare kunne tage mundbind på og en enkelt skrev, at hvis hun ikke kunne holde til mosten, var der vel institutioner til den slags mennesker. 
Ida og familien havde planlagt en ferie i Danmark, lang tid før hændelsen, så de tog afsted og holdt pause fra internettet. Da de kom tilbage, var der en chokerende mail fra rektor, hvor det nu var officielt, at hun var bortvist.[/vc_column_text][vc_single_image image=”13163″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ved bortvisning for vold på gymnasiet får man normalt først tre advarsler, men for Idas vedkommende var der ingen advarsler og det trådte i kraft med det samme. Hvad gør man i sådan en situation? 
Det var Ida ikke sikker på, men hendes mor skrev til rektor, om de ikke kunne have en samtale. De fik ikke svar fra rektor, men mandag morgen tog hun hen til skolen med sin mor, for at få et møde med rektor. 
Siden fredagen havde Idas mor sendt forskellige artikler og videoer, hvilket blandt andet var en video med Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, som forklarede at ikke alle kunne bære mundbind. Ida og hende mor fik en gennemgående samtale med rektor. 
Rektors problem var de retningslinjer, der kom fra staten og sundhedsministeriet, som hun skulle håndhæve. Under samtalen refererede hun til en af de videoer Idas mor havde sendt hende. 
Rektor var synligt berørt af situationen og det kunne høres på hende, at hun havde tænkt længe over sagen. “Så det går jo ikke at du ikke modtager undervisning, så du går bare derop og fortsætter,” var rektors ord, ifølge Ida. 
Det var en stor overraskelse og Ida kunne næsten ikke tro det. Efter samtalen med rektor, var Ida altså tilbage i skole, uden mundbind, og kunne modtage undervisning. 
Men oplevelsen havde givet hende svær angst, som fortsatte, selvom hun var tilbage på skolen. I lang tid havde hun det “forfærdeligt”, når hun gik fra klasseværelse til klasseværelse. 
For hun havde oplevet på egen hånd, at man kunne bruge den værste straf, bortvisning, mod dem der ikke tåler mundbind. 
Ida ønsker at være anonym og derfor er Ida ikke kildens rigtige navn. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?