39-årig coronademonstrant får dobbeltstraf – men bliver løsladt

Byret dømmer - men løslader demonstrant fra corona-demo
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Københavns Byret har torsdag idømt en 39-årig mand fængsel i et år og fire måneder for sin rolle ved en demonstration mod corona-restriktionerne på Rådhuspladsen i København 9. januar.

Den 39-årige mand, der har siddet varetægtsfængslet i tre måneder, er dog samtidig løsladt.

– Jeg synes godt, at man kan sige, at retshåndhævelsen har fået det, som retshåndhævelsen skal have, siger dommer Pernille Kjærulff, der beslutter at løslade.

Dermed skal manden altså ikke sidde fængslet under en eventuel ankesag og først afsone senere.

Manden er dømt efter en corona-bestemmelse, der hæver straffen. Han kastede kanonslag mod en gruppevogn med flere betjente i. Desuden tilskyndede han andre til lignende overfald.

En af månederne i mandens straf har dog ikke noget med demonstrationen at gøre, men skyldes derimod, at han er dømt for flere færdselsovertrædelser. Derfor mister han også kørekortet.

Dommeren mener, at mandens rolle i udgangspunktet skulle straffes med et års fængsel, men at straffen skal hæves med en fjerdedel på grund af corona-bestemmelsen.

Det er altså en del mindre end en fordobling af straffen, som der kunne blive tale om. Dommeren argumenterede for, at straffen ikke må være uproportional – altså lande upassende højt i forhold til andre sager.

Anklager Astrid Theander gik i retten efter en straf på to år og otte måneders fængsel – hvilket ifølge hende ville være en fordobling af, hvad straffen normalt ville være.

Den 39-årige mand tog direkte fra sit arbejde som stilladsarbejder til demonstrationen 9. januar. Her nåede han kun at være i godt 20 minutter, før han blev anholdt.

Han blev i forrige uge afhørt i retten. Her erkendte han at have kastet “en form for fyrværkeri”, men nægtede, at hans handling skulle være omfattet af paragraf 81d.

– Jeg blev grebet af stemningen, impulsen. Det er jo ikke særlig klogt. Men jeg kastede det ikke, fordi jeg troede, at det ville ændre regeringens holdninger, sagde manden, der har et stort fuldskæg.

Det er den femte sag, hvor Københavns Byret har dømt for uro ved demonstrationen.

Tidligere torsdag blev en 28-årig mand idømt halvandet års fængsel for at affyre et bomberør mod politiet.

Han er også dømt for at tilskynde andre til lignende angreb og for grov forstyrrelse af den offentlige orden. Han blev ligeledes dømt efter corona-bestemmelsen, der kan hæve straffen.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?