66.000 flere børn i 2030 giver plads til nye private institutioner

Antallet af børn vil stige markant de næste 10 år og ifølge Danmarks Statistik vil der i 2030 være 429.835 børn fra 0 til 5 år — og det er 66.000 eller 18% flere end i dag. Det skaber behov for flere vuggestuer og børnehaver.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

66.000 flere børn i 2030 giver plads til nye private institutioner

Antallet af børn mellem 0 og 5 år vil stige markant de næste 10 år. Ifølge en fremskrivning, som Danmarks Statistik har lavet, vil der i 2030 være 429.835 børn fra 0 til 5 år – og det er 66.000 eller 18% flere end i dag.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Det skaber behov for flere vuggestuer og børnehaver, og en stigende andel af dem bør være private, siger branchedirektør i Dansk Industri, Jakob Scharff, til DIs hjemmeside.
Siden 2005 har reglerne været sådan, at forældre i princippet kunne vælge mellem offentlige og private vuggestuer og børnehaver, da ”pengene følger barnet”. Det frie valg skulle sikre, at ”fleksibiliteten, kvaliteten og variationen af daginstitutionerne” blev større, så flest mulige forældre kunne vælge den bedste institution for netop deres barn.
Det viser sig imidlertid, at der ikke er kommet så mange private institutioner, som man kunne forvente. Faktisk viser de seneste tal på området fra Danmarks Statistik fra 2014, at der dengang kun var 7% private vuggestuer og børnehaver.
For selv om ”pengene følger barnet” er der meget stor forskel i kommunerne på, hvor mange penge pr. barn, der tilflyder de private institutioner. Beløbet er et såkaldt ”bygningstilskud”, som skal bruges til husleje og bygnings-vedligehold, og det kan variere fra 1000 kr. pr. barn/måned, til 50 kr. barn/måned I gennemsnit for hele landet er det 439 kr. barn/måned .
I en anden DI-analyse fremgår det, at der kommuner, hvor egne institutioner ikke betaler husleve eller vedligehold , og det derfor er vilkårligt, hvor stort et tilskud de private vuggestuer og børnehaver får. Og der er faktisk 7 kommuner, hvor der overhovedet ikke eksisterer private tilbud, nemlig Herlev Hvidovre, Ishøj, Vallensbæk, Fanø, Samsø og Læsø.
Med det stigende antal børn bliver der gode muligheder for at oprette nye private vuggestuer og børnehaver, og ifølge Tue Roth, bestyrelsesformand i den private Trygge Institutioner, står forældrene i kø, sådan at denne københavnske institution kunne starte en ny vuggestue eller børnehave hver tredje måned. Men det vil man ikke, forklarer han til DIs hjemmeside:
Hvis vi udvikler os for hurtigt, risikerer vi at skabe utryghed blandt forældre og personale i de institutioner, vi allerede har. Når man har med omsorg at gøre, betyder stabilitet og tillid rigtigt meget, siger han.
Trygge Institutioner har den politik, at administration skal fylde mindst muligt og tiden bruges på børn og forældre.
Derfor foregår f.eks. al bogføring på en enkel app, hvor personalet selv kan tage billeder af bilag og lægge dem ind, siger Tue Roth.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?