700 minkavlere sagsøger staten: “Jeg er overrasket”, lyder det fra fødevareminister

Rasmus Prehn. (Pressefoto)

Hundredvis af minkavlere har organiseret sig og sagsøger nu staten for over en halv milliard kroner i erstatning grundet en stigning i minkskindspriser.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Helt præcist er der tale om 700 minkavlere, der nu har organiseret sig hos Danske Minkavlere og Kopenhagen Fur, og som nu lægger sag an mod den danske stat, skriver Berlingske.

Sagsanlægget kommer som følge af, at den gennemsnitlige pris for minkskind i år er højere end den pris, der lagde grundlag for aftalen for erstatning tilbage ved forhandlingerne i januar måned.

Mere specifikt er den gennemsnitlige pris for et minkskind i dag 323 kroner, og tilbage ved forhandlingerne var den gennemsnitlige pris kun på 250 kroner.

På trods af at det blot er en forskel på 73 kroner, udmønter dette sig i mange millioner af kroner, når det fulde antal af ubrugelige minkskind fra de aflivede mink medregnes.

Ifølge søgsmålet er der tale om et beløb på 600 millioner kroner, og det er således over en halv milliard, at minkavlerne nu sagsøger staten for.

Læs mere om det her.

Den fynske minkavler Jens Jensen mener ikke, at der er tale om grådighed – tværtimod, og udtaler til TV2 Fyn.

– Vi skal hverken have mere eller mindre, end vi har ret til. Men vi skal have den korrekte pris.

Den socialdemokratiske regerings ageren i forbindelse med den ulovlige aflivning af de danske mink undersøges fortsat af Minkkommissionen.

Men allerede tilbage i efteråret sidste år, da det kort efter minkaflivningen kom frem, at den var blevet foretaget uden lovgrundlag, gik den daværende fødevareminister Mogens Jensen af.

Derefter overtog Rasmus Prehn rollen som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, og Prehn var således dengang med til at forhandle minkavlernes erstatning.

Men ministeren udtaler i lyset af sagsanlægget, at han er overrasket, og uddyber overfor Berlingske:

– Jeg er overrasket, for der var en klar aftale om det her, som minkavlerne selv var rigtig glade for, da vi indgik aftalen. Det er en bred aftale til omkring 19 milliarder kroner, som nogle faktisk synes, var til den gavmilde side, da vi indgik den.

Tilbage i januar i år indgik regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance en aftale om erstatning til landets minkavlere. Denne sikrede en kompensation på 18,8 milliarder kroner til minkavlerne.

[adning id="17957"]

Fik du læst?