Afganistan-skandalen: Regeringen vil ikke svare på, om der er begået fejl

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Imens flere politikere kalder på en grundig og uafhængig undersøgelse af regeringens tøven i Afganistan-skandalen, foretrækker Jeppe Kofod en socialdemokratisk selvransagelse – men det bliver ikke lige foreløbigt, siger han på et pressemøde.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Onsdag i sidste uge afholdt regeringen et pressemøde om situationen i Afghanistan. Her fremhævede statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) adskillige gange, at man med de forsinkede evakueringer fra Afghanistan har gjort en ”imponerende indsats”.

Det skriver Politiken.

Det er dog langtfra alle, der er enige i regeringens selvros. Tværtimod kritiserer flere partier nu regeringen for at tøve i processen.

Alt imens man flere steder i udlandet begyndte at sende soldater hjem i april, tøvede den danske regering med at give ordrer til evakueringer. 

Derfor blev evakueringerne først igangsat efter, at den islamistiske og militante bevægelse Taliban havde erobret Afghanistans hovedstad Kabul.

Det er alt for sent, lyder kritikken fra flere partier. Samtidig er det genstand for kritik., at regeringen først holdte pressemødet fire dage efter, at erobringen af Kabul fandt sted. 

To af regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, kalder derfor på en undersøgelse af regeringens håndtering af situationen.

Partiet Venstre ønsker endda en grundig uafhængig undersøgelse af sagen. 

Læs mere om det her.

Da Jeppe Kofod på pressemødet blev spurgt ind til, om han forstod partiernes ønske om en undersøgelse, foreslog han i stedet en ”selvransagelse”.

– Det er kommet bag på alle – ikke bare Danmark – men hele det internationale samfund, at vi har set det hurtige militære og politiske kollaps i Afghanistan. Derfor vil jeg også sige, at det her kalder på selvransagelse hos os alle sammen

Da Kofod derefter bliver adspurgt til, hvad hans egen selvransagelse går ud på, viser det sig, at han ikke mener, at det er relevant at lave den foreløbigt.

– Jeg vil også gerne sige, at nu er fokus på operationen og at få evakueret vores lokalt ansatte og andre, og så kommer den debat, som er rigtig vigtig for alle. Den skal vi have, og der vil Danmark også gå i front, lød det fra den pressede udenrigsminister.

[adning id="17957"]

Fik du læst?