Afgifter sat ned med 24 mia. kr. – kostede kun staten 14 mia. kr.

Økonomiske incitamenter virker, også i den offentlige økonomi. Det ses meget tydeligt i et regnestykke, som økonomerne i organisationen Dansk Erhverv har lavet.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Afgifter sat ned med 24 mia. kr. — kostede kun staten 14 mia. kr.

Økonomiske incitamenter virker, også i den offentlige økonomi. Det ses meget tydeligt i et regnestykke, som økonomerne i organisationen Dansk Erhverv har lavet.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Her har man optalt, at de danske skatteborgere i perioden fra 2013 til 2018 har fået skatte-lettelser for 24 mia. kroner. Men der mangler kun 14 mia. i statskassen. Borgernes ændrede økonomiske adfærd som følge af skattelettelserne har gjort statskassens tab 10 mia. kroner mindre end beregnet.
Skattelettelserne skete især indenfor energi (13,8 mia.), grænsehandel (6,3 mia.)og biler (2,7 mia.). På energi-området blev PSO-afgiften først nedsat og derefter afskaffet – og også forsyningssikkerheds-afgiften blev fjernet. Med lavere energiafgifter – som var Europas højeste – faldt virksomhedernes omkostninger. De kunne derfor producere mere, skabe mere aktivitet og flere jobs – og dermed også generere større indkomstskatter til staten.
For at nedbringe grænsehandelen blev fedtafgiften (chokolade-afgiften) fjernet, og en planlagt sukkerafgift annuleret. Derudover blev sodavands-afgiften afskaffet, ølafgiften sat ned, og der skete ændringer i forskellige emballage-afgifter. Alt i alt betød det, at mange forbrugere valgte at købe deres chokolade, øl og sodavand i Danmark i stedet for i græsebutikkerne i Tyskland. Der kom derfor så nye indtægter til staten, bl.a. moms af de varer, som ellers var blevet købt i Tyskland.
Nedsættelse af registrerings-afgiften betød først og fremmest, at danskerne købte større og sikrere biler – hvor den lavere registreringsafgift især kunne mærkes. Forbrugerne betalte stort set samme beløb til staten i registreringsafgift som før – de fik bare større og bedre biler ud af det. Statskassen fik altså stort set samme antal kroner i kassen som før.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?