Afsløring: Fire topministre hemmeligholdt afgørende informationer i månedsvis

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Minimum fire ministre fra regeringstoppen har i over et halvt år hemmeligholdt afgørende informationer fra en PET-vurdering omhandlende børnene i de syriske lejre. 

Af Philip Friis, philip@indblik.net 

I marts 2019 udkom PET’s årlige trusselsvurdering, og kort efter den socialdemokratiske regerings indtrædelse i sommeren selvsamme år blev i hvert fald nogle af de udvalgte ministre gjort opmærksom på vurderingen. 

Dette beretter Forsvarsministeriet, Justitsministeriet, Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet til Ekstra Bladet.

Igennem syv måneder hemmeligholdt de respektive ministre de vitale informationer, og det var først efter oplysningerne på ny indgik i den årlige trusselsvurdering for 2020, at resten af Folketinget og offentligheden blev præsenteret for informationerne.

Sidenhen har PET-vurderingen vist sig at være et altafgørende argument for regeringens støttepartier for at hente børnene hjem fra Syrien, og det har bl.a. fået professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til at vurdere, hemmeligholdelsen bevæger sig på kanten af en vildledning.

Dette stiller de indblandede ministre i en prekær situation, og det har ydermere ikke været muligt at få oplyst fra Statsministeriet om statsminister, Mette Frederiksen, også var bekendt med vurderingen.

Et års forsinkelse samt hemmeligholdelse af vitale informationer

Allerede i marts 2019 var vurderingen fra PET omhandlende børnene i Syrien fremlagt i den årlige rapport, men efter ministeriet stempler rapporten som et udkast, bliver den ikke offentliggjort. 

Rapporten, hvor vurderingen indgår, bliver derefter først offentliggjort med et års forsinkelse i marts 2020. 

Fra de indblandede ministre bliver introduceret til rapporten i august 2019 til rapportens endelige offentliggørelse i marts 2020, har flere af ministrene i mellemtiden deltaget i samråd netop omhandlende børnene i de syriske lejre. 

De nye oplysninger, Ekstra Bladet har fremlagt, der beskriver, hvordan ministrene var blevet introduceret for PET-vurderingen, danner grundlag for at stille et spørgsmål om mulig bevidst vildledelse, vurderer professor i forvaltningsret Sten Bønsing til Ekstra Bladet.

En minister er allerede fratrådt efter skandale

Den stadig igangværende skandale omhandlende de danske mink, resulterede tilbage i efteråret 2020 i, at daværende fødevareminister, Mogens Jensen, blev tvunget til at trække sig som minister.

Dette var på baggrund af, at Mogens Jensen igennem en længere periode havde været under bred beskyldning for at tilbageholde informationer samt ignorere, hvorvidt der var lovgrundlag på plads for at aflive de danske mink. 

DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen, udtalte dengang, at mink-miseren betød, Mogens Jensen reelt kun havde to muligheder: han kunne gå selv eller blive væltet af støttepartierne ved en mistillidserklæring.

Den nylige afsløring med de hemmeligholdte informationer om PET-vurderingen for børnene i Syrien sætter derfor de indblandede ministre under et voldsomt pres. 

Fik du læst?