Bæredygtigt Landbrug kræver nye målinger efter regnefejl

Aarhus Universitets fejl i beregning af kvælstof bør medføre, at kravet om ekstra målrettede efterafgrøder frafalder, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bæredygtigt Landbrug kræver nye målinger efter regnefejl

Aarhus Universitets fejl i beregning af kvælstof bør medføre, at kravet om ekstra målrettede efterafgrøder frafalder, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Torsdag eftermiddag bekræftede Miljø- og Fødevareministeriet, at der var sket fejl i beregningen af kvælstofudledningen i Danmark. En forkert beregning på Aarhus Universitet har blandt andet givet indtryk af, at der er udledt 3.000 tons mere kvælstof i 2018, end der faktisk var tale om.
Den erkendelse skal logisk få konsekvenser for de politiske planer for efterafgrøder, mener foreningen Bæredygtigt Landbrug.
”Vi er lige blevet pålagt at udlægge 200.000 ekstra hektar til efterafgrøder, fordi kvælstofudledningen ikke faldt nok. Korrektionen af modellen må betyde, at kravene om de ekstra målrettede efterafgrøder straks tages af bordet,” siger direktør Hans Aarestrup.
Dermed stiller landmændene sig ikke tilfredse med miljøminister Lea Wermelins foreløbige meldinger om, at hun vil bede universitetet om en plan for at gøre det bedre i fremtiden – også på baggrund af tidligere problemer med beregninger fra samme sted.
Sagen bør tjene som endnu en advarsel mod blind tillid til usikre modeller for miljø- og landbrugspolitik, mener Bæredygtigt Landbrug.
”Det her underbygger, hvad vi hele tiden har sagt: At man skal bruge de modeller med forsigtighed. Vi så meget hellere, at man målte ude i drænene, og hvis der ikke var noget kvælstof at måle – så skulle man bare have lov at gødske,” siger direktør Hans Aarestrup.
På sin side understreger miljøministeren dog, at hun stadig mener, at udledningen af kvælstof skal sænkes. Det næste, der sker i sagen, bliver en teknisk redegørelse fra Aarhus Universitet, som skal deles med politikerne i Miljø- og Fødevareudvalget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2799″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3474″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4057″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?