[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den demokratiske senator og tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders fremhæver Danmark som idealet på hans forestilling om “demokratisk socialisme”.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Men det er helt skævt, lyder kritikken fra tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.
– Bernie Sanders rammer den helt skævt, når han portrætterer Danmark som et socialistisk land. Ifølge den store anerkendte konservative tænketank Heritage Foundation i USA er vi det 8. mest kapitalistiske land i verden, mens USA ligger nr. 17. Heritage Foundation udarbejder årligt en opgørelse af økonomisk frihed og kapitalisme for verdens 180 lande, siger Mads Lundby Hansen.
– Den høje grad af økonomisk frihed er en væsentlig forklaring på, hvorfor Danmark er en relativt rig nation. Andre væsentlige forklaringer på vores relativt høje velstand er et højt uddannelsesniveau samt en høj grad af tillid. Betragter man alle lande i indekset, er der en klar tendens til, at de mest økonomisk frie lande også er blandt de mest velstående.
Bernie Sanders ser Danmark som idealet på “demokratisk socialisme”
Den virkelighed står i skarp kontrast til Bernie Sanders’ gentagne fremstilling af Danmark som det ideelle eksempel på den form for “demokratisk socialisme”, han drømmer om at indføre i USA også.
Den tidligere præsidentkandidat har nu endnu engang fremhævet Danmark som et socialistisk forbillede.
I et tweet placerer Bernie Sanders Danmark på en førsteplads, når det kommer til kvaliteten af sundhedsvæsen, familieorlov, ferie og pensionsydelser. Han beklager sig over USA’s placering som nummer 30 på denne liste, og skriver, at det er tid til at “afslutte denne internationale pinlighed”.
Danmark er en succes på grund af kapitalisme – ikke socialisme
Når Danmark ligger så godt placeret på en række områder, er det ikke socialismen, vi skal takke. Det er snarere kapitalismen, der er årsag til bl.a. vores gode sundhedsvæsen og pension.
– Når Danmark er en succes i dag, er det fordi der er gennemført reformer siden 2001 der har øget beskæftigelsen med ca. 250.000 personer, siger Mads Lundby Hansen.
– Uden disse reformer var der ikke råd til det nuværende sundhedssystem. Og vores pensions-succes skyldes en meget kapitalistisk ide om, at hver enkelt sparer op til sin egen pension frem for at staten og skatteyderne skal betale for pensionen. Her er Danmark et sandt foregangsland. Men det er ikke socialisme, det er snarere kapitalisme.
Det er en misforståelse, at Danmark skulle være et socialistisk land
Bernie Sanders’ fremstilling af Danmark som et socialistisk land afspejler en generel, men misforstået, opfattelse af, at Danmark ikke er særligt kapitalistisk.
Så når Sanders til et vælgermøde i Iowa i 2019 f.eks. sagde, at han ønskede at efterligne den danske version af “socialisme”, er det helt misforstået.
– Jeg synes, at lande som Danmark og Sverige gør det godt. Det afhænger af, hvordan man forstår socialisme. Tænker man på socialisme som i det gamle Sovjetunionen, så er det ikke noget for mig, lød det dengang fra Bernie Sanders.
Og ja, Danmark er måske ikke et land med en fuldstændigt fri markedsøkonomi, men vi er langt fra et socialistisk land, påpeger Mads Lundby Hansen.
– Mange har en opfattelse af at Danmark er et meget lidt kapitalistisk land på grund af den store offentlige sektor og høje skattetryk. Men skat og offentlige udgifter er imidlertid blot to elementer, når man skal måle, hvor kapitalistisk et land er.
– Man skal også måle på reguleringen af arbejdsmarkedet, den finansielle sektor og erhvervslivet generelt, ligesom åbenhed for udenrigshandel og udenlandske investeringer er centrale. Og det offentlige underskud og gæld påvirker også den økonomiske frihed.
– Et stort offentligt underskud og gæld kan betragtes som en potentiel skattestigning. Desuden er retsvæsen, håndhævelse af den private ejendomsret og fravær af korruption helt centrale for en velfungerende markedsøkonomi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]