Borgmestre kritiserer rodet skoleåbning: "Det er svært at forklare"

Modellen for næste uges skolegenåbning undrer borgmestre
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mens afgangselever i Kolding fra næste uge må møde til undervisning fysisk hver anden uge, må de i Lyngby-Taarbæk kun møde op én gang om ugen – til udendørs undervisning.
Men incidenstallet var tirsdag markant lavere i Lyngby-Taarbæk end i Kolding. Tallet er et udtryk for, hvor mange smittede der de foregående syv dage var ud af 100.000 indbyggere i en kommune.
I Lyngby-Taarbæk var der de syv foregående dage 25 bekræftede tilfælde, hvilket svarer til et incidenstal på 44,7. I Kolding var der 145 smittede – eller 155,9 per 100.000 indbyggere.
– Jeg synes, det er svært at forklare, lyder det fra Lyngby-Taarbæks borgmester, Sofia Osmani (K).
– Jeg savner gode argumenter for, hvorfor det skulle være en større udfordring at sende 9. klasser i Lyngby-Taarbæk i skole end i kommuner med højere smittetal, siger hun.
Også borgmesteren for Halsnæs i Region Hovedstaden, Steffen Jensen (S), undrer sig over modellen. Kommunen havde tirsdag haft fem smittede de syv foregående dage. Der svarer til et incidenstal på 16.
– Vi kunne godt have ønsket en større fleksibilitet med en lokal åbning, der var baseret på incidenstal.
– Med det incidenstal, vi har i Halsnæs, mener vi for eksempel godt, at det ville være muligt, at afgangsklasser kan være her hver anden uge i stedet for en gang om ugen udendørs, siger han til TV2.
Det var regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten, der tirsdag blev enige om, at afgangselever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser kunne komme fysisk mere tilbage i skole fra næste uge.
I Østjylland, Sydjylland, Fyn og Vest- og Sydsjælland er det med fremmøde hver anden uge, hvilket allerede er modellen i Nord- og Vestjylland. Nordsjælland og hovedstaden er altså undtaget, hvor afgangseleverne kun må møde til udendørs undervisning én gang om ugen.
– De gode argumenter mangler, og jeg ville ønske, man havde set på kommuneniveau i stedet for regionalt. Skoleelever går trods alt i skole i den kommune, hvor de bor, siger Lyngby-Taarbæks borgmester, Sofia Osmani (K).
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i modsætning til de forskellige borgmestre “kisteglad” over aftalen med bl.a. udendørs undervisning.
– Jeg er kisteglad for, at vi kan genåbne mere fra næste uge, så elever i hele landet kan komme tilbage mindst en dag om ugen, siger hun.
Med tirsdagens aftale får grundskoler på ikke-brofaste øer lov til at genåbne med fuldt fremmøde – ligesom det er tilfældet på Bornholm. Også høj- og efterskoler kan genåbne fra mandag.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?