Brintteknologier løser CO2-problem og lover nyt erhvervseventyr

Brintbranchen i Danmark omfatter stadig kun en snes virksomheder bl.a. Blue World Technologies og SerEnergy, men der er lovende kommercielle udsigter.
Foto: Blue World Technologies

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Brintteknologier løser CO2-problem og lover nyt erhvervseventyr

Brintbranchen i Danmark omfatter stadig kun en snes virksomheder, men der er lovende kommercielle udsigter.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Ikke mange har hørt om virksomheder som Blue World Technologies, SerEnergy, IRD Fuel Cells, Nouryon, Everfuel eller Electrochaea. Men går alt som planlagt, kommer vi til det. De er blandt den snes virksomheder, som er medlem af interesseorganisationen Brintbranchen i Danmark, og som alle har valgt at beskæftige sig med teknologier, som har en stor fremtid foran sig, når begrænsninger af CO2-udslippet er på dagsordenen.
Omdrejningspunktet er brændselscelle-teknologien, hvor en brændselscelle omdanner brint eller reformat-gas til elektrisk strøm. En brændselscelle kan anvendes til mange forskellige former for energiforsyning, det kan være til biler eller som nødstrømsanlæg (til erstatning for dieselanlæg). Ved processen er der ingen eller yderst ringe udslip af CO2 sammenlignet med alternative teknologier.
”Brintklyngen i Danmark har et kæmpe-potentiale,” siger Tejs Laustsen Jensen, direktør for Brintbranchen i Danmark.
”Vi har god og lang tradition for et samarbejde mellem universiteter og virksomheder, så vi kan tale om, at vi har en videnklynge på området brint og brændselscelleteknologi i Danmark. Det er også interessant, at verdens to førende bilfabrikker, når det drejer sig om brintbiler, Toyota og Hyundai, er medlem af vores forening. Det samme gælder NEL, tidligere H2Logic, som er Europas førende leverandør af brint-tankstationer.”
NEL har produktion i Herning.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3621″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Blue World Technologies satser på at fremstille brændselsceller, som tilføres bio-metanol, således at strømproduktionen er CO2-neutral. Det er bilindustrien, man satser på, og Aalborg-virksomheden har lavet et strategisk samarbejde med den kinesiske bilfabrik AIWAYS, som fremstiller elbiler i dag. Kineserne satser på allerede i 2021 at lancere en SUV med en elmotor, som er drevet af en metanol-brændselscelle.
”Vi har valgt at satse på metanol-brændselscellen, fordi metanol kan håndteres ligesom benzin,” siger kommerciel direktør Mads Friis Jensen, som også er en af de tre stiftere af virksomheden.
”Det er hverken mere eller mindre farligt eller giftigt end benzin, og kan derfor med lethed sælges i en normal stander på benzintanken. Det vil sige, at metanol-brændselscellebilen vil have samme egenskaber som en normal benzinbil – bortset fra at den ikke udleder nogle skadelige partikler, har en lav CO2-udledning og i øvrigt har elmotor.”
Blue World Technologies tror så meget på teknologien, at virksomheden er gået i gang med at bygge en fabrik i Aalborg, som skal fremstille 50.000 brændselsceller om året, når den kører for fuld kapacitet.
”Selv om vi er i gang med at bygge, er vi inde i en læringsproces, hvor vi skal have styr på rigtig mange forskellige elementer,” siger Mads Friis Jensen.
”Vi skal også sikre finansiering til den investering, det er at få en storskalaproduktion i gang. I første omgang kommer vi til at bruge 20-25 mio. euro (150-185 mio. kr) til opbygning af produktionen. Derudover skal vi også færdiggøre selve system-designet til bilen som sker i samarbejde med kineserne.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3622″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Blue Worlds fabrik bliver den anden brændselscellefabrik i Aalborg. Virksomheden SerEnergy fremstiller ligeledes metanol-brændselsceller, men her arbejder man mest med stationære anlæg, f.eks. el- nødforsyningsanlæg eller el-backups – typisk anlæg, hvor man erstatter dieselgeneratorer med CO2-reducerende generatorer.
De to brændselscelle-design er forskellige. SerEnergy har siden virksomhedens start i 2006 leveret 75.000 brændselsceller i 1000 anlæg, som er blevet anvendt og testet i industrien. Det oplyste Morten Sørensen, SerEnergy på Brintbranchens ”brint- og brændselscelledag” i Odense i tirsdags.
Ser-Energy leverede dog for et år siden en metanol-brændselscelle som drivkraft i en superbil, som blev vist på Beijing Motor Show i 2018, og som var udviklet af det tysk-kinesiske selskab Gumpert AIways Automobile.
”Vi ser også på transportsektoren,” sagde Morten Sørensen fra SerEnergy.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3009″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1261″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3443″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?