Brostrøm slog alarm syv timer inden nedlukning: Derfor modtog Mette Frederiksen aldrig advarslen

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Syv timer før den store nedlukning i foråret 2020 advarede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm om at nedlukningen af skoler og daginstitutioner var en overreaktion. 

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Nu afslører ny bog, at advarslen blev tilbageholdt.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm mente ikke, at man ”ud fra sundhedsfaglige grunde” kunne retfærdiggøre en så voldsom nedlukning af samfundet, som regeringen havde tænkt sig at udføre.

Søren Brostrøm advarede derfor om det i en mail, som var stilet til Sundhedsministeriets daværende departementschef Per Okkels.

Det er denne advarsel, som senere hen har skabt debat om, hvorvidt regeringens nedlukning af landet var baseret på sundhedsfagligt grundlag.

Men meddelelsen fra Brostrøm nåede aldrig videre til Statsministeriet. I stedet valgte departementschefen at tilbageholde advarslen.

Dette kan B.T. oplyse ud fra bogen ”Det første år”, hvor forfatter Anne Sofie Kragh beretter afslørende historier gennem hendes uhørte adgang til regeringstoppen og de øverste embedslag.

Der beskrives hvordan Per Okkels overvejede, om han skulle gøre som en klassisk embedsmand og sende den videre til sundhedsminister Magnus Heunicke.

Det vælger han ikke at gøre. I stedet nøjes han med at forsøge at affeje Brostrøms bekymring ved at meddele ham, at det var ”overladt til regeringsbeslutning”.

Og ifølge bogen er departementschefen bevidst om at, ”det var en af den slags beslutninger, der kunne koste ham jobbet”.

”Og så må det være sådan”, skulle Okkels have tænkt ifølge forfatteren, som har haft adgang til interviews med flere centrale aktører i regeringens coronahåndtering – inklusive Per Okkels.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?