Brug EU til at modvirke farlig protektionisme

Medlemslandene må give EU mulighederne, så økonomien kommer til at flyde over grænserne igen hurtigst muligt, skriver Hans Martens.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6900″ img_size=”1020×436″][vc_column_text]

Brug EU til at modvirke farlig protektionisme

Medlemslandene må give EU mulighederne, så økonomien kommer til at flyde over grænserne igen hurtigst muligt, skriver Hans Martens.

Af Hans Martens, seniorrådgiver
Når kriser rammer, er den umiddelbare reaktion frygt og dernæst nationalisme. Det har vi set overalt i verden: I kriser tager vi os af os selv først, og mange steder forstærkes det billede ved at lukke grænserne. Det onde kommer jo udefra!
Nogle lande i EU har ikke været helt så dogmatiske, men alligevel har svarene på coronakrisen primært været nationale. EU’s strikse statsstøtteregler er i krisen blevet sat ud af kraft, og ændret til at være en godkendelse af stort set alle de støtteordninger, de nationale regeringer har sat i gang.
EU-Kommissionen har foreslået, at vi sammen i EU nu skitserer en ramme for, hvordan man kommer ud af krisen, men selv om det er en fremragende idé, så er det indtil videre nationale beslutninger om åbning af samfundene, der står i hovedsædet. Og det er ikke helt så fremragende, for så bliver der ingen sammenhæng i det fællesskab, vi trods alt har i EU’s indre marked. Hvad hjælper det, at Danmark f.eks. lukker op for flytrafik, hvis der ikke er nogen steder at flyve hen?
Sammenhængskraften i EU og i Det Indre Marked afhænger af flere ting, herunder om man forstår at demonstrere en tilstrækkelig solidaritet med de hårdest ramte lande. Hvis ikke, er der skabt grobund for, at populistiske – og nationalistiske – strømmer kan vinde, og det kan nemt føre til en svækkelse af EU-samarbejdet.
Alle forfalder til det nationale
At vi alle vil tabe ved det, og at vi dermed bliver endnu mere udsatte i forhold til kommende kriser, er en kendsgerning, men det forhindrer jo desværre ikke, at det kan ske. Og der er næppe nogen regeringer i EU-landene, der har sagt: Det her må vi løse sammen før de har sagt, at løsningen er et nationalt anliggende.
Hvis ikke der bliver taget skridt til at sikre fuld virkning af Det Indre Marked, bliver det endnu sværere at komme ud af krisen – ikke mindst for mindre økonomier som den danske: Vi er fuldkommen afhængig af udenrigshandel og at være med i internationale forsyningskæder. En alles kamp mod alle for overlevelse vil virkelig gøre det meget, meget vanskeligt at komme ud af krisen, samtidig med at chancerne for konflikter øges – fra konkurrerede devalueringer til egentlige fjendtligheder.
Indre marked må sikres
Så fra nu af må der sættes alle kræfter ind på at sikre Det Indre Markeds funktionsdygtighed (med fri bevægelighed for varer, men også tjenesteydelser, kapital og personer).  
Men det betyder ikke, at det stopper der. Det Indre Marked skal ikke være en europæisk protektionistisk ramme, som blokerer for funktion og udvikling af den internationale økonomi, som har skabt så stor velstand for os. EU bør fortsætte med at lave frihandelsaftaler med resten af verden, når nu USA isolerer sig mere og mere. Men det er også klart, at der er meget, der taler for, at man inden for EU sammen opbygger et beredskab til imødegåelse af fremtidige pandemier. En meget stor del af de værnemidler med mere, som vi har brug for, kommer fra lande uden for EU – ikke mindst fra Kina. Og det kan ikke nægtes, at der ligger et tillidsproblem i forhold til Kina, og at det kommer vi ikke af med, før Kina selv åbner sig og tilkendegiver en aktiv kurs i forhold til et åbent og fair internationalt samarbejde.
Samarbejde uden USA
Meget afhænger af, hvordan Kina spiller kortene i de kommende måneder. I USA bygger administrationen op til en yderligere forstærkelse af de fjendtlige reaktioner, bl.a. fordi præsidenten hele tiden leder efter syndebukke. Men det betyder ikke, at EU skal gå i samme retning. Tværtimod. Hvis Kina spiller en konstruktiv rolle, kan vi komme til at se en genopstart af den globale økonomi med EU og Kina, Japan, Sydkorea og andre lande som drivkraften. Og det vil kunne betyde en hurtigere vej ud af den økonomiske krise, mens USA kan komme til at betale en stor pris for en isolationistisk politik, hvis den nuværende administration fortsætter de kommende godt fire år.
Internationalt samarbejde virker
Derfor: Det, der har bragt os ud af store kriser før – ikke mindst Anden Verdenskrig – er det, der kan virke for os igen, nemlig internationalt samarbejde og nedbrydning af protektionisme. Vi har meget bedre instrumenter til det, end man har haft før, så lad os bruge dem: Medlemslandene må give EU mulighederne og ressourcerne til at spille en stor rolle i at sikre, at økonomien kommer til at flyde over grænserne igen hurtigst muligt, til at sikre, at vi har et fælles beredskab til kommende pandemier, og til at sikre, at EU kommer til at stå i spidsen for kampen for at sikre en international økonomi med fuld virkning af de internationale forsyningskæder. Men uden medlemslandenes opbakning kan EU stort set ingenting lave![/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1587115058737{background-color: #dd9933 !important;}”]Hans Martens har beskæftiget sig med europæisk politik i hele sin karriere og har derfor et dybtgående kendskab til systemet og spillet bag kulisserne. Han arbejder nu som seniorrådgiver om europæisk sundhedspolitik, energipolitik og generel europapolitik. Hans Martens har i øvrigt skrevet en række bøger og artikler i medier i ind- og udland.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3996″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5282″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6243″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?