CEPOS kritiserer nyt forslag: “Skal det nu være endnu dyrere at være dansker?”

Mads Lundby Hansen. (Pressefoto/CEPOS)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Et nyt forslag om højere dagpengesats møder kritik fra tænketanken CEPOS.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
Med et nyt forslag vil Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der organiserer flere end 1,3 millioner lønmodtagere, indføre en højere dagpengesats til ledige, som har været i arbejde i mindst to ud af de seneste tre år.
Denne gruppe skal belønnes med op til 4.000 ekstra kr. om måneden, lyder det i forslaget. FH mener, at dagpengesatsen skal forhøjes, fordi der er kommet for stor forskel mellem den maksimale dagpengesats på 19.322 kr. om måneden og månedslønnen for dem, der arbejder.
Men det er slet ikke nødvendigt at hæve dagpengesatsen og dermed lade skatteyderne betale endnu en regning, lyder det fra den borgerlige tænketank CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.
I stedet mener han, at forskellen mellem løn og dagpenge fint kan gøres op for med en private forsikringer.
– Der er uenighed om, hvor meget dagpengedækningen er faldet. Men uanset det har danskerne mulighed for at købe en tillægsforsikring for få hundrede kroner og ad den vej få 5.000 kr. i tillæg til dagpengene. Der er derfor ikke nogen grund til, at danske skatteydere skal betale for højere dagpenge, siger han.
Samtidig frygter Mads Lundby Hansen, at det dårligere kan betale sig at arbejde, hvis FH’s forslag bliver til virkelighed.
– Man skal også huske, at 200.000 danskere tjener under 25.000 kr. om måneden ved at gå på arbejde. Hvis FH’s forslag gennemføres vil rigtig mange danskere tjene mindre på at arbejde end man kan få på dagpenge. Det er problematisk, mener cheføkonomen og tilføjer:
– Gevinsten ved lavtlønsjob er i dag 6 til 800 kr. om måneden for en enlig, når man sammenligner maksimale dagpenge på 19.000 kr. med et lavtlønsjob. Det bliver vendt til et tab. Det er ikke fornuftigt. Det bør kunne betale sig at tage et lavtlønsjob.
Forslaget fra FH om højere dagpengesats vil samtidig koste dyrt.
Det indrømmer organisationen selv i sine beregninger, men ifølge Mads Lundby Hansen bør vi særligt i lyset af den nuværende, socialdemokratiske regerings økonomiske politik overveje, om en højere dagpengesats er pengene værd.
– FH’s forslag reducerer beskæftigelsen og koster ifølge dem selv 2 mia. kr. I forvejen har Mette Frederiksens politik reduceret beskæftigelsen med 10.000 personer. Nu bliver reduktionen endnu større. Og man skal huske på, at skatterne i forvejen er hævet med 12 mia. kr., siger Mads Lundby Hansen og spørger:
– Skal det nu være endnu dyrere at være dansker?
Fagbevægelsens Hovedorganisation organiserer flere end 1,3 millioner lønmodtagere i både det offentlige og det private på tværs af 64 medlemsorganisationer. FH opstod i 2018, da organisationerne LO og FTF fusionerede.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?