Claes Theilgaard: Sådan kvæler velfærdsstaten dansk iværksætteri

Claes Theilgaard, chefredaktør på Indblik. (Foto: Mikkel Urup)

“Vores altdominerende velfærdsstat er desværre som skabt til at kvæle iværksætteri.”

Sådan skriver Indbliks chefredaktør Claes Theilgaard i et debatindlæg på Dontt.dk.

Her opfordrer han til et strukturelt opgør med velfærdsstaten, som i hans øjne gør det svært at være iværksætter i Danmark.

– … mens antallet af iværksættere er faldende, har velfærdsstaten vokseværk. I dag er det to tredjedele af den danske vælgerbefolkning – svarende til 3 millioner mennesker, der er økonomisk afhængige af statskassen. I 1970 var det tal kun en million, skriver Claes Theilgaard i indlægget.

En velfærdsstat med vokseværk og verdens højeste skattetryk

Her kritiserer han også, at det danske skattetryk som konsekvens af velfærdsstatens vokseværk har vokset sig til at være verdens højeste. 

Når man som iværksætter bliver afkrævet tæt ved halvdelen – eller mere – af sin indtægt i skat, er det med til at kvæle motivationen til at tage de risici, som følger med et iværksætterprojekt, skriver han.

– Dette rekordhøje skattetryk afholder mange fra at kaste sig ud i iværksætteriet. Der er ikke meget sjov ved at satse hele butikken og arven fra mormor, når skattefar alligevel kommer og tager det meste af overskuddet, skriver Claes Theilgaard således.

Han tilføjer, at det høje skattetryk i kombination med en omsiggribende regelstat og kontanthjælps- og dagpengeniveauer så høje, at det næsten ikke kan betale sig at arbejde, gør, at iværksættervejen ikke er særligt attraktiv i Danmark.

Claes Theilgaard: “Velfærdsstaten er ikke kun en rosenrød socialistisk drøm”

Theilgaard imødegår også de tilhængere af velfærdsstaten, som ikke er enige i hans kritik. 

– De er til en vis grad undskyldt. Vi er alle blevet flasket op i, med og af velfærdsstaten. Derfor er vi blinde over for dens dårligdomme – og over for, at der overhovedet findes alternativer.

– Ikke desto mindre er det vigtigt at påpege, at velfærdsstaten ikke kun er en rosenrød socialistisk drøm. Den medfører også en lang række negative konsekvenser. En af disse er, at iværksætteriet kvæles, skriver Claes Theilgaard og fortsætter:

– Og når iværksætterlysten dør, er det ikke kun dårligt for væksten. Iværksætteri er nemlig andet og meget mere end en vækstmotor, der skaffer penge til statsmaskineriet. 

– Iværksætteri er en måde for mennesker at udleve deres drømme og få afløb for deres virkelyst. Når vi indretter vores stat på en måde, som kvæler virkelysten hos borgerne, tager vi noget af det fineste i livet fra dem.

Akut behov for et strukturelt opgør med velfærds- og regelstaten

Ifølge Claes Theilgaard må vi indse, at vi ikke både kan være en stor velfærdsstat og et iværksætterland. Han mener, at vi skal handle, hvis ikke iværksætteriet en dag skal afgå helt ved døden.

Theilgaard afrunder sit indlæg med at opfordre til et gennemgribende opgør med velfærdsstaten:

– Der er dog stadig mulighed for at rette op og skabe bedre forhold for dansk iværksætteri. Men det kræver, at vi tør tage et strukturelt opgør med velfærds- og regelstaten, så der bliver skabt plads til, at iværksætteriet kan udfolde sig, og virkelysten kan få lov at trives hos borgerne.

[adning id="17957"]

Fik du læst?