[vc_row][vc_column][vc_column_text]
DA: Seniorer i beskæftigelse tager ikke jobs fra unge
Det går ikke ud over beskæftigelsen blandt unge, at seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet. Så klar er konklusionen i ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Flere og flere ældre bliver på arbejdsmarkedet længere end tidligere. Siden 2003 er andelen af europæiske mænd i alderen 55-64, som er i beskæftigelse, øget fra 49,6 til 65,4 procent, mens den tilsvarende stigning for kvinder er 30,6 procent til 52,4 procent.
Skulle man som ung eller nyuddannet sidde og være bekymret for, hvad det forhold betyder for de yngre generationer, kan man dog ånde lettet op. At flere seniorer på arbejdsmarkedet skulle have negativ indflydelse på unges beskæftigelse, har nemlig ikke hold i virkeligheden. Det konkluderer Dansk Arbejdsgiverforening i en netop udgivet analyse, hvor interesseorganisationen i samme ombæring gør gældende, at tidlig pension derfor kun vil gøre Danmark fattigere.
I modsætning til hvad man intuitivt kunne forvente, viser det sig nemlig, at højere beskæftigelse blandt seniorer ”går hånd i hånd” med lav ungdomsledighed, skriver DA i analysen. Der er populært sagt plads til både unge og gamle på arbejdsmarkedet.
DA har set på en række tal fra OECD-landene og på den baggrund fundet ud af, at lande med relativt høj beskæftigelse blandt seniorer også typisk har en lav ungdomsledighed. Det er også tilfældet i Danmark, og ganske som i de fleste øvrige OECD-lande er arbejdsstyrken blot forøget og den overordnede beskæftigelse steget siden 1990.
Forklaringen skal i en dansk kontekst findes i, at man siden starten af 1990’erne har gennemført en række arbejdspolitiske tiltag, som gør det hensigtsmæssigt for unge at vælge at starte uddannelse eller arbejde fremfor at være ledige, skriver DA om baggrunden for de unges lave ledighed. I samme periode har man kunnet observere en stigning i beskæftigelsen hos seniorerne, som blandt andet er affødt af ”afskaffelsen af overgangsydelsen, en afvikling af særreglerne i dagpengesystemet for ældre og tilbagetrækningsreformen fra 2011”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2440 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 2504″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 6373″][/vc_column][/vc_row]