Dansk virksomhed starter produktion af brændselsceller

Den aalborgensiske startupvirksomhed Blue World Technologies har indledt en produktion af metanolbrændselsceller, der på sigt kan bidrage til at udfase fossile brændstoffer.
Foto: Blue World Technologies

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dansk virksomhed starter produktion af brændselsceller

Den aalborgensiske startupvirksomhed Blue World Technologies har indledt en produktion af metanolbrændselsceller, der på sigt kan bidrage til at udfase fossile brændstoffer.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
To år efter sin etablering er aalborgensiske Blue World Technologies klar til at tage hul på produktionen af metanolbrændselsceller, som på sigt skal erstatte fossile brændstoffer i for eksempel biler, lastbiler og skibe. Det skriver virksomheden selv på sin hjemmeside.
I første omgang arbejder man på at producere mellem 2.000 og 5.000 brændselscelleenheder, men målet er at opskalere og nå en produktionskapacitet på 50.000 enheder inden for de næste tre år.
Blue Water Technologies administrerende direktør og medstifter Anders Korsgaard ser et stort potentiale i virksomhedens første, vigtige skridt:
”Et af de mest vigtige elementer, vi har arbejdet på de sidste to år, er at reducere produktionstiden og omkostningerne på brændselscellekomponenterne. Vi er nu nået til et punkt, som bringer os et skridt tættere mod at kommercialisere teknologien, som gør, at vi kan konkurrere med traditionelle teknologier,” udtaler han.
Ingen skadelige udledninger
Blue Water Technologies har efter eget udsagn allerede opbygget en ”solid ordrebog”, og derfor er optimismen stor i den nordjyske teknologivirksomhed.
“I øjeblikket er der et stort fokus på Power-to-X, og der er stor efterspørgsel på markedet for alternative teknologier, der er CO2-reducerende, hvilket vi både kan se i vores nuværende ordrebøger, men også i de indledende dialoger, vi har haft med potentielle kunder. Ved at starte denne indledende produktion giver det os mulighed for at arbejde fremad med udviklings- og testprojekter sammen med vores kunder,” fortæller Mads Friis Jensen, som er CCO (Chief Commercial Officer, red.) og medstifter.
Fordelene ved brændselscelleteknologien er da også mange, bemærker Blue World Technologies pressemeddelelsen om produktionsopstarten:
”Som et grønt og rent alternativ til forbrændingsmotorer og dieselgeneratorer har methanol brændselscelleteknologien adskillige fordele såsom omkostningsbesparelser, CO2-reducering – eller endda en CO2-neutral drift, når den kører på grøn methanol – lige så vel som ingen skadelige emissioner.”
Modgang undervejs
For godt et år siden, i september 2019, var der ellers mere modgang end medgang i det nordjyske startupforetagende.
Blot et år inde i virksomhedens levetid blev opførelsen af dens nye produktionsfaciliteter sat på pause grundet konstruktionsvanskeligheder. Det skete kun et par uger før byggeriet var planlagt til at starte, skriver virksomheden selv.
Modgang blev dog vendt til medgang, da man i stedet arbejdede videre med en plan B med fokus på at udvikle nye produktionsmetoder og procesoptimere tilblivelsen af brændselscellerne. Det arbejde har nu resulteret i det første skridt mod en regulær kommerciel serieproduktion og – på længere sigt – at indfri ambitionen om at sende forbrændingsmotoren på pension.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?