Debatten om SF’s “mest vanvittige forslag” fortsætter – tidligere minister svarer igen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

SF’s nye udspil beskyldes for at bryde med demokratiske principper, og nu er en debat brudt ud mellem partiet og tidligere boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

I sidste uge, forud for partiets sommergruppemøde, lancerede Socialistisk Folkepartis formand Pia Olsen Dyhr et vidtgående udspil, som siden er blevet mødt med hård kritik.

SF-formanden kræver nemlig, at landets kommuner skal have mulighed for at favorisere offentligt ansatte og tilbyde dem en almen bolig i København foran næsen på andre, f.eks. privatansatte.

Særligt er det offentligt ansatte faggrupper som eksempelvis politifolk, sygeplejersker og sosu’er, som SF og Pia Olsen Dyhr ønsker at favorisere.

Ifølge SF-formanden er formålet at imødegå det problem med boligmangel, som præger det københavnske boligmarked.

SF-ordfører: “Det er i vores alles interesse”

Forslaget blev mødt med hård kritik fra Liberal Alliances boligordfører Ole Birk Olesen, som fra 2016 til 2019 bestred posten som boligminister i den daværende VLAK-regering.

Han kaldte bl.a. forslaget for SF’s “mest vanvittige forslag” og kritiserede partiet for at gøre op med almindeligt gældende og demokratiske ligebehandlingsprincipper.

Læs mere om det her.

SF’s formand havde ikke tid til at kommentere kritikken overfor Indblik, men partiets boligordfører Halime Oguz forsvarede udspillet i en skriftlig kommentar.

Her argumenterede hun bl.a. for, at forslaget var “i vores alles interesse”, ligesom hun rettede en stikpille mod netop Ole Birk Olesen, som ifølge hende ikke gjorde nok ved problemet, da han var boligminister fra 2016 til 2019. 

–  Det er i vores alles interesse, at der er uddannede pædagoger og sygeplejersker, også i de store byer. Men man kan jo spørge Ole Birk Olesen, hvordan han vil løse udfordringerne? Eller om han bare vil stå til, som han gjorde, da han var boligminister?

Læs mere her.

Tidligere minister: “Jeg lod absolut ikke stå til”

Som svar på kritikken fra SF’s boligordfører skriver Ole Birk Olesen i en skriftlig kommentar til Indblik, at han satte flere initiativer i søen i sin tid som minister, som skulle imødegå det problem med boligmangel, som SF også ønsker at gøre op med.

– Jeg lod absolut ikke stå til. Jeg igangsatte denne analyse af, hvor mange boliger der skal bygges i København for at stå mål med den stigende efterspørgsel, jeg indkaldte hovedstadskommunerne til møde, hvor analysens resultater blev præsenteret for dem, og jeg gjorde det klart for kommunerne på mødet og for alle andre i den offentlige debat, at det er de kommunale planer for byudvikling og antallet af nye boliger, som de giver plads til, som afgør prisudviklingen på boligmarkedet. 

Ole Birk Olesen glæder sig endvidere over, at bl.a. københavnske socialdemokratiske politikere har taget hans arbejde til sig.

– Til min store glæde har jeg efterfølgende kunnet konstatere, at det også synes at være gået ind hos eksempelvis de københavnske socialdemokrater, og jeg var selv drivende i vores daværende VLAK-regeringen i forhold til, at staten skulle medvirke med nødvendigt lovarbejde for den kommende etablering af Lynetteholm, som vil have plads til 35.000 nye københavnere og 35.000 arbejdspladser oven i, skriver han.

Indblik arbejder på en kommentar fra SF.

[adning id="17957"]

Fik du læst?