Det er en myte, at vindenergi er godt og atomkraft dårligt

Foto: Peggy Sue Zinn/Unsplash

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er helt galt, når selv energibranchens direktør fejlagtigt påstår, at vind er bedre og billigere end atomkraft, skriver Thomas Grønlund Nielsen i dette debatindlæg.
Af Thomas Grønlund Nielsen, lektor og aktiv i ATOMiDA, Atomkraft i Danmark
Berlingske bragte 9. februar en artikel med citatet “Det er da helt crazy” i overskriften. Citatet viste sig at være fra administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, og gå på ideen om at bygge atomkraft i Danmark. 
Kommentaren kom som reaktion på at et svensk elhandelsselskab, Kärnfull Energi, vil sælge atomstrøm til danskerne. Videre er Lars Aagaard citeret for: 
“Vi kan ikke engang få økonomi i at drive et kraftværk i Danmark i dag, fordi der er så meget sol, vind og vandkraft i elsystemet. Man skal være usædvanligt skør for at finde på at bygge et nyt atomkraftværk i vores område. Det vil kræve store subsidier.”. 
Om hr. Aagaard nu siger dette for at have de rigtige meninger eller fordi han selv tror på det, er underordnet. 
Retvisende er hans ord på ingen måde. For når man modsat tidligere ikke kan få økonomi i at drive et kulkraftværk, skyldes det jo ikke at kul er blevet dyrere eller at prisen på strøm er faldet i Danmark. 
Nej, det skyldes at vindmøller er en politisk darling med fortrinsret, og at kraftværker derfor kun må levere strøm når det ikke blæser, og vindmøllerne ikke kan. 
De skal være backup for vindmøller uden at få en højere pris på den strøm de leverer. At der skulle være økonomi i det, svarer til at forvente at man lukrativt kan drive en købmandsforretning der kun må holde åbent når solen skinner fra en skyfri himmel. Det er et politisk ønske at kulkraftværker skal udfases, det sker ikke, fordi vindmøllestrøm er billigere. 
Lars Aagaard fortsætter med at lovprise vindmøller og udelukke dansk atomkraft: 
“Atomkraft vil komme til at spille en større rolle globalt, hvis vi skal nå klimamålet. Men vind og sol er langt billigere. Så kan der være steder i verden, hvor prisen på strøm er så høj, at atomkraft bliver et alternativ.”
Mig bekendt har Danmark den dyreste strøm i verden, i hvert fald på forbrugerniveau den dyreste i EU. Velsagtens fordi den politiske vindmølle-darling gennem 40 år har skullet fremmes med subsidier. Hvorfor myten om den billige vindmøllestrøm lever, særligt på Christiansborg, vil jeg gerne uddybe her. 
For det første hjælper det gevaldigt på myten at der ikke rigtig er styr på den basale fysik. Energi måles ikke i gigawatt som hævdet i artiklen, men i joule eller gigawatttimer. Gigawatt er en enhed for effekt og at sammenblande energi og effekt, svarer til at prale med at man har købt en ny bil der kan køre 250 kilometer 
Man mangler at få tiden med og det samme gør man når man i artiklen hævder at vind er billigere end atomkraft fordi man kan bygge en energiø med 10 gigawatt vindmøller for samme pris (210 milliarder kroner.) som 3,2 gigawatt atomkraft (hvilket til nød er rigtigt hvis man tager verdens dyreste atomkraftværk). 
For ganske vist leverer 10 gigawatt mere effekt (når vinden blæser optimalt) end 3 gigawatt atomkraft. Men 3 gigawatt atomkraft leverer mere energi end 10 gigawatt vindmøller. 
Det gør det af 2 grunde: 
1) Atomkraft kan levere fuld effekt 24/7 mens vindmøller kun leverer fuld effekt når vinden blæser optimalt
2) Atomkraftværker har en levetid på 70 år (hvilket Lars Aagaard faktisk får sagt ganske rigtigt i artiklen) mod kun 20-25 år for vindmøller 
Så selv med ”verdens hidtil dyreste atomkraftværk” (dette er artiklens påstand) som man er ved at bygge i England får man altså mere energi end med vindmølle-energiøen som danske politikere vil bygge. 
Her er der så slet ikke taget højde for at det engelske atomkraftværk kun bliver så dyrt, fordi investorerne skal have en høj risikopræmie pga. den politiske risiko, der er ved atomkraft i England. Af samme grund bygger Rusland og Kina langt billigere atomkraftværker. 
Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?