“Det er skandaløst ringe”: Regeringen nægter at svare i spionage-skandale

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Forsvarsminister Trine Bramsen og Justitsminister Nick Hækkerup vil ikke garantere, at Danmark ikke samarbejder med USA om at spionere mod tætte allierede nabolande.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Mandag eftermiddag blev Justitsminister Nick Hækkerup og Forsvarsminister Trine Bramsen indkaldt til samråd af Enhedslisten og SF, hvor de skulle svare på en række uafklarede spørgsmål i en spionagesag.

Omdrejningspunktet for samrådet var det statsejede medie DR’s afsløring om, at et samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske efterretningstjeneste (NSA) har fundet sted.

Det skriver DR.

Ifølge DR’s kilder har FE givet NSA adgang til danske internetkabler, for at NSA derigennem kunne udføre spionage målrettet bl.a. statsledere, toppolitikere og højt placerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig.

Sagen har vakt stor opsigt i de berørte nabolande. Regeringen i alle fire lande har meldt klart ud, at spionage mellem tætte allierede er dybt uacceptabelt. Ligeledes kræver landene en forklaring fra Danmark.

Meningen var at samrådet i mandags skulle have givet denne forklaring. Men der må de ansvarlige ministre Nick Hækkerup (S) og Trine Bramsen (S) skuffe vores nabolande – for man blev i korte træk ikke klogere på noget som helst under samrådet.

Tværtimod kunne man under samrådet fornemme på Nick Hækkerup, at han ikke ønskede at komme sagen nærmere.

Hækkerup er ansvarlig for en undersøgelse mod FE, som blev sat i gang efter, at FE sidste år blev anklaget for at have brugt ulovlige metoder samt vildledt det uafhængige tilsyn, som skal føre kontrol med efterretningstjenesten.

Præcis hvad denne undersøgelse går ud på, er dog hemmeligholdt.

Men Justitsministeren nægtede endda at svare på, om spionagesagen er en del af denne igangværende undersøgelse. 

Så om hele spionageskandalen overhovedet er under undersøgelse forbliver altså uvist. Til trods for at det er en oplysning, som de berørte lande forventer, at Danmark kan svare dem på.

– Der er klare grænser for, hvad jeg og regeringen kan sige om sagen, fordi det i sidste ende handler om Danmarks – og om vores allesammens – sikkerhed, sagde justitsministeren.

Men om det rent faktisk handler om sikkerhed, eller snarere handler om en afledningsmanøvre fra to ansvarlige ministre der ikke vil udstilles, står ikke helt klar for Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.

– Det er manglende respekt for demokratiet, og ministrene dækker sig ind bag en masse fraser om fortrolighed, selvom det nok i virkeligheden handler om, at man ikke vil risikere, at tidligere ministre på begge sider får håret i postkassen. Det er skandaløst ringe, siger Eva Flyvholm til DR efter samrådet.

Andre politikere kritiserer ligeledes ministrene for at svare udenom og undlade at give det svar, som de mener, at Danmark skylder de berørte allierede nabolande.

Forsvarsminister Trine Bramsen er den politisk ansvarlige for FE, og Justitsminister Nick Hækkerup er ansvarlig for kommissionsundersøgelsen af FE.

[adning id="17957"]

Fik du læst?