“Det vil forstærke den i forvejen stærke statslige dominans”: Regeringens nye medieudspil vækker dyb bekymring

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterer regeringens medieudspil, hos Sjællandske Medier/Dagbladet Ringsted torsdag den 3. februar 2022. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

“Det er et dybt bekymrende udspil, som vil forstærke den i forvejen stærke statslige dominans”, lyder det om regeringens nye medieudspil.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

I sidste uge præsenterede kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) et længe ventet medieudspil fra regeringens side.

Her lægger regeringen bl.a. op til at streamingtjenester som Netflix skal betale 5 procent af deres overskud i en ny form for skat kaldet “kulturbidrag”, og at bloggere og influencere skal forsøges underkastet “et redaktørlignende ansvar”.

Derudover lægger udspillet op til at omfordele mediestøtten, så lokal- og regionalmedier får en større del af kagen.

Selvom kulturministeren selv mener, at regeringens nye medieudspil vil “styrke den demokratiske samtale”, er det dog ikke alle, der er lige glade for udspillet.

Det gælder bl.a. Otto Brøns-Petersen, analysechef hos tænketanken CEPOS.

Han har tidligere udarbejdet en analyse, der kaster lys over de negative effekter af en skat på streamingtjenester, ligesom han også tilbage i 2017 selv kom med en dybdegående analyse af det danske mediebillede og et oplæg til en mediereform.

På baggrund af erfaringer fra dette arbejde er Otto Brøns-Petersen særdeles bekymret over regeringens nye medieudspil.

– Det er et dybt bekymrende udspil, som vil forstærke den i forvejen stærke statslige dominans. De private aktører skal underkastes beskatning og skærpet kontrol, mens det subsidierede DR skal styrkes, siger han til Indblik og fortsætter:

 – CEPOS’ medieanalyse viser, at Danmark er et af de vestlige lande, hvor staten fylder mest i mediebilledet. Hvis der er et demokratisk problem, er det, at den statslige dominans af bl.a. den elektroniske nyhedsformidling. Et medieforlig bør derimod styrke pluralismen.

Særligt den ekstra skat på 5 procent af omsætningen, som regeringen nu vil pålægge streamingtjenester, har trukket overskrifter. 

Selv glæder kulturministeren sig over denne ekstra skat. Netflix og andre streamingtjenester skal give “et kulturbidrag”, som skal bruges på “produktion af dansk kvalitetsindhold”, lyder det således.

Otto Brøns-Petersen er dog stærkt skeptisk overfor den idé.

– CEPOS’ analyse af skat på streamingstjenester viser, at den har mere negative samfundsøkonomiske virkninger end tilsvarende skatter og vil give betydelige administrative vanskeligheder. Desuden vil den især ramme de yngre og forstærke den generationsmæssige skævhed i mediepolitikken, hvor subsidierne især begunstiger medieforbruget hos de ældre såsom flow-tv og dagblade, mens de yngre streamer mere. Skatter som streamingskatten vil blive båret af forbrugerne og risikerer at begrænse konkurrencen, fordi den virker som barriere mod nye udbydere.

 – Der er i stedet brug for at se på, om DR ikke bør forpligtes til f.eks. at optage og bevare dansk kultur, hvis det nuværende subsidie opretholdes, fortæller Otto Brøns-Petersen.

Det kommende medieforlig skal afløse den aftale, som den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti indgik i 2018. Den blev annulleret af den nuværende regering. Det nye medieforlig skal forhandles på plads i den kommende blandt et flertal af Folketingets partier.

Kulturministeren har på forhånd afvist, at afskaffelse af mediestøtten bliver en del af forhandlingerne, mens Radikale Venstre i sit eget udspil bl.a. har lagt op til, at det nye 24Syv – tidligere Radio LOUD – skal lukkes.

[adning id="17957"]

Fik du læst?