[vc_row][vc_column][vc_column_text]
DF vil have et opgør med ulogiske afgifter
Den indirekte afgift på luft i is skal være fortid, mener Dansk Folkeparti. De vil have et nyt udvalg til at kigge på de mange afgifter på blandt andet fødevarer.
Af Thomas Funch, tbf@indblik.net
I den kolde tid kan man godt længes efter sommeren og den knasende, saftige sodavandsis eller en god softice ved stranden. Når den tid engang vender tilbage, bør du i stedet drikke en kold sodavand. Så sparer du nemlig nogle håndører. Hele 6,98 kroner per liter, for at være helt præcis.
Det er konsekvensen af isafgiftsloven, som Dansk Folkeparti nu indleder et opgør med. Partiet foreslår, at der nedsættes et forsimplingsudvalg, der skal vurdere, hvilke afgifter der bør fjernes eller nedsættes. Det er der ifølge Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, en del afgifter, der bør.
”Vi har mange afgifter, som ikke giver nogen mening. En afgift på mousserende vin er i sidste ende en afgift på luft. Det samme gælder for softice, hvor man har en standard svulmningsafgift, fordi hver softice-maskine ikke pumper den samme mængde luft i isen. Det er afgifter, som er svære at forklare, hvorfor vi har,” siger Dennis Flydtkjær.
Et samarbejde med erhvervslivet
Forslaget er ikke kun stillet for at gøre det nemmere og billigere for forbrugeren at forstå, hvornår og hvor meget de betaler i skatter og afgifter. Det er lige så meget et forslag, der skal gøre det nemmere for virksomhederne at administrere, hvor mange afgifter der bliver pålagt deres varer.
Dennis Flydtkjær mener også, at der kan være et hensyn til SKAT, da mange af afgifterne kan være svære at administrere og udregne. Derfor har Dansk Folkeparti valgt at foreslå et udvalg i stedet for selv at komme med konkrete forslag til afgiftslettelser.
”Mange afgifter er tunge at administrere eller er konkurrenceforvridende, og det er der behov for at blive ryddet op i. Vi skal have en dialog i gang om, hvordan vi kan gøre det mere simpelt. Afgifterne rammer også socialt skævt, så en forsimpling vil gavne både forbrugeren og erhvervslivet,” siger Dennis Flydtkjær.
S siger nej tak
Socialdemokratiet er grundlæggende enige med Dansk Folkeparti i, at der skal forsimples i regler og afgifter for det danske erhvervsliv. De har selv for nyligt nedsat et udvalg mod det formål at se på de mange regler, som virksomheder skal forholde sig til.
Det konkrete forslag stillet af Dansk Folkeparti vil Socialdemokratiet imidlertid ikke stemme for. Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn, vil se konkret finansiering. De vil derfor selv komme med et bud på, hvordan man kan gå til værks med at gøre afgiftssystemet mere simpelt.
”Vi er selv i gang, og der er ved at blive taget initiativer. Derfor afviser vi det konkrete forslag. Vi ser gerne på afgifterne, men afskaffelse af afgifter kræver en finansiering, og hvorvidt det medfører en forenkling af afgiftssystemet vil jo bero på den konkrete finansiering,” siger Troels Ravn.
Ikke en sparerøvelse
Ifølge Dennis Flydtkjær er der ikke tale om et forsøg på besparelse, men en forenkling. Derfor kan det ske, at nogle afgifter sættes op, andre fjernes eller sænkes, og måske der vil blive reguleret andre steder for at finansiere eventuelle tabte indtægter.
Forslaget førstebehandles onsdag den 4. december.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”758″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3569″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1654″][/vc_column][/vc_row]