Efter falsk positive test: Nu ændrer Sundhedsstyrelsen anbefalinger

Positiv lyntest skal bekræftes af PCR-test før elever hjemsendes
Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis en lyntest opdager et coronatilfælde på skoler og uddannelser, er det ikke længere anbefalingen at isolere hele den smittede klasse med det samme.

I stedet skal en mere pålidelig PCR-test sikre, om den smittede overhovedet er smittet. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Med den nye anbefaling kan resten af klassen fortsætte skolegangen uændret, mens den måske smittede elev skal gå i isolation og få foretaget en PCR-test.

Det er først, hvis PCR-testen også er positiv, at skolen skal sætte ind.

– Konkret betyder vores nye anbefaling, at hvis én gymnasieelev for eksempel tester positiv, så går eleven i selvisolation og får foretaget en PCR-test.

– Resten af stamklassen går først i isolation, hvis elevens positive lyntestsvar bliver bekræftet med en positiv PCR-test.

– Er PCR-testen derimod negativ, kan eleven bare komme tilbage i skole, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Baggrunden for den nye anbefaling er, at personer, der ikke er smittede med coronavirus, i nogle tilfælde alligevel kan få et positivt svar fra en lyntest.

Det kaldes en falsk positiv lyntest.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle positive lyntest følges op med en PCR-test. Både fordi PCR-testen er mere præcis og for at undersøge for virusvarianter.

Anbefalingen gælder kun for skoler og uddannelser, hvor der sker regelmæssig screening.

I folkeskolen bliver elever på 12 år og opefter testet, mens det er et krav at få foretaget en test for at komme til undervisning på ungdomsuddannelserne.

/ritzau/

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?