Efter falsk positive test: Nu ændrer Sundhedsstyrelsen anbefalinger

Positiv lyntest skal bekræftes af PCR-test før elever hjemsendes
Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis en lyntest opdager et coronatilfælde på skoler og uddannelser, er det ikke længere anbefalingen at isolere hele den smittede klasse med det samme.

I stedet skal en mere pålidelig PCR-test sikre, om den smittede overhovedet er smittet. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Med den nye anbefaling kan resten af klassen fortsætte skolegangen uændret, mens den måske smittede elev skal gå i isolation og få foretaget en PCR-test.

Det er først, hvis PCR-testen også er positiv, at skolen skal sætte ind.

– Konkret betyder vores nye anbefaling, at hvis én gymnasieelev for eksempel tester positiv, så går eleven i selvisolation og får foretaget en PCR-test.

– Resten af stamklassen går først i isolation, hvis elevens positive lyntestsvar bliver bekræftet med en positiv PCR-test.

– Er PCR-testen derimod negativ, kan eleven bare komme tilbage i skole, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Baggrunden for den nye anbefaling er, at personer, der ikke er smittede med coronavirus, i nogle tilfælde alligevel kan få et positivt svar fra en lyntest.

Det kaldes en falsk positiv lyntest.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle positive lyntest følges op med en PCR-test. Både fordi PCR-testen er mere præcis og for at undersøge for virusvarianter.

Anbefalingen gælder kun for skoler og uddannelser, hvor der sker regelmæssig screening.

I folkeskolen bliver elever på 12 år og opefter testet, mens det er et krav at få foretaget en test for at komme til undervisning på ungdomsuddannelserne.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?