Efter stor fremgang: Nu taber Konservative og Nye Borgerlige pusten

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

I løbet af de seneste få uger har både Nye Borgerlige og Konservative oplevet tilbagegang i deres vælgeropbakning, viser ny måling.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Sådan forekommer det i den nyeste måling foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau.

For blot tre uger stod Konservative til at få 15,2 procent af vælgeropbakningen, men siden da er det gået ned ad bakke.

Allerede ugen derefter var Konservative faldet med 0,6 procentpoint, og den følgende uge, er de faldet med yderligere med 0,9 procentpoint.

Konservative står i den seneste måling til at få 13,4 procent af stemmerne. De er altså på tre uger faldet med 1,8 procentpoint.

Nye Borgerlige oplever nu også en markant nedgang i deres målinger.

For bare fem uger siden stod partiet til at få deres største vælgeropbakning nogensinde, på hele 9 procent, men de er siden da også faldet markant.

To uger efter Nye Borgerliges flotte resultat, havde de mistet en tiendedel af deres vælgeropbakning, og var altså faldet med 0,9 procentpoint.

På de fem uger, der er gået siden Nye Borgerliges flotte resultat, er de gået tilbage med 3,1 procentpoint. Partiet står dermed nu til at få 6,9 procent af stemmerne.

Modsat disse to partiers nedgang, oplever Alternativet pludseligt en markant fremgang.

I sidste uges måling stod partiet til at få 0,6 procent af stemmerne, og i den seneste måling, står de til at få 1,1 procent.

Venstre oplever desuden en minimal fremgang. I sidste uge stod de til at få 11,6 procent af vælgeropbakningen, og nu står de til at få 11,8 procent

Kristendemokraterne har derudover oplevet tilbagegang.

I sidste uge stod partiet til at få 2,1 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen, men i den seneste måling, står de til at få 1,9 procent og ligger dermed under spærregrænsen.

Foto: Voxmeter for Ritzaus Bureau

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 17. maj 2021, baserer sig på telefoninterview med 1008 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra d. 9. maj 2021 til d. 16. maj 2021.

Voxmeter afdækker i tabellen kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Ca. 27,2 procent af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”.

Tallene i parentes angiver forskellen i procentpoint fra folketingsvalget d. 5. juni 2019.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på plus/minus 2,9 procentpoint.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?