Efterlysning: Hvor er tallene for de tragedier, som coronahåndteringen er skyld i?

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Christian Strarup, MBA
Efterlysning: Jeg mangler daglige tal på antal selvmord, konkurser, folk som føler sig mere ensomme, stigning i antal recepter på lykkepiller m.v., der bliver forårsaget af coronakrisen og nedlukningen.
Hver dag tæppebombes den almindelige dansker med coronatal så vi enten kan forblive i regeringens skræmmescenarie eller bringes i en tilstand hvor vi kan hylde den store leder for de massive indskrænkninger hun påfører danskerne. Som gennem forskning og studier har vist sig, slet ikke at virke. 
Men hvorfor får vi ikke hele sandheden? Den sandhed, som handler om den anden side af ligningen. Den regning som ikke belaster sundhedsvæsenet – men som sender familier ud i mangeårige tragedier?
I juni 2020 skrev jeg en artikel på Finans.dk med titlen ”Det ekstreme forsigtighedsprincip er gambling med menneskeliv” – og i artiklen forudså jeg, at vi ville se en stigning i antal selvmord, misbrug, vold i hjemmet, flere konkurser m.v. som følge af den dengang massive nedlukning. Og desværre fik jeg ret! 
Desværre, fordi mange liv kunne være reddet og mange tragedier undgået, hvis ikke regeringen og Statens Serum Institut havde været så enøjede i coronahåndteringen. 
For det var til at forudse. Som jeg skrev dengang, så ligger der mange studier, der bekræfter billedet af de menneskelige omkostninger forbundet med en recession. Og er man i tvivl kan vi se sydpå, hvor den franske præsident Macron ikke vil indføre flere restriktioner, fordi der er en massiv stigning i antal selvmord og selvmordsforsøg. Samme billede ser man i Italien, hvor der nærmest har været eksponentiel vækst i depression og selvmordsforsøg. 
I Danmark slipper vi heller ikke: unge, der føler sig ensomme er steget markant, og nu melder forskningsprojektet HOPE om, at 40 procent af de 18-34 årige føler sig ensomme under corona. Kan vi ikke blive enige om, at det er en katastrofe? 
Vi ved slet ikke, hvilke varige mén som denne nedlukning medfører for disse unge mennesker. Og ja, skal vi blive lidt mere kyniske, så er det netop den generation som i mange år skal betale af på den på gigantiske regning, der ligger fra nedlukningerne, hjælpepakkerne m.v. 
Modløshed, depression og angst er nogle af de følgevirkninger, som ligger i halen på den enøjede coronahåndtering. Og i slemme tilfælde fører det til selvmordsforsøg og ja, lykkes det, så også tab af menneskeliv. 
Socialdemokraterne og regeringen bryster sig af samfundssind, men i virkeligheden er det mere et systemsind, de har for øje. Sundhedsvæsenet må ikke blive overbelastet! Den tager vi lige igen: det er systemet som ikke må blive belastet. 
Derfor skal vi undgå for mange indlæggelser, og det gør vi ved at holde smitten i ro. Nogle kunne hævde, at regeringen hellere ser en person død af selvmord end af covid – for et selvmord belaster ikke systemet i samme grad som en indlæggelse og senere død. Og jeg må indrømme, at den enøjede coronahåndtering giver en hel del næring til den forklaring. 
For vi bliver slet og ret forholdt oplysninger om de tragedier og tab af menneskeliv som følger den massive nedlukning, den velkoordinerede udskamning og frihedsberøvelse. 
Imens vi vaccinerer de udsatte grupper, sidder andre isoleret tilbage, uden udsigt til at få livet tilbage. Uden et lille hint om, hvornår de må få lov at grine, feste, rejse, opleve, lære med venner og bekendte. 
Mette Frederiksen, hvem er egentlig vinderne i det spil, du fører an i? 
Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?