“Enormt arrogant”: Kulturminister afviser blankt forslag om at udfase mediestøtten

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterer regeringens medieudspil, hos Sjællandske Medier/Dagbladet Ringsted torsdag den 3. februar 2022.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

“Jeg giver ikke mediestøtte for mediernes skyld. Jeg giver mediestøtte for vores samfunds skyld. Jeg giver mediestøtte for vores demokratis skyld”, lyder det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

– Statsstøtte skaber ikke frie medier og et pluralistisk medielandskab. Det skaber et mediebillede domineret af staten. Vores demokrati fortjener bedre.

Sådan lød det for nyligt fra Stig Ørskov, der er administrerende direktør for den store danske medievirksomhed JP/Politikens Hus, som udover aviserne Jyllands-Posten og Politiken også har ejerandele i såvel Børsen som Watch Medier, netboghandlen Saxo og leveringsfirmaet DAO.

I en kronik i Berlingske opfordrede Ørskov landets politikere til at udfase den direkte produktionsstøtte til etablerede medier over en periode på 10 til 15 år.

Læs mere om det her.

Dette forslag afviser kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen nu blankt i et interview med samme avis.

Hun holder fast i, at der også i fremtiden altid bør være mediestøtte. 

– Jeg giver ikke mediestøtte for mediernes skyld. Jeg giver mediestøtte for vores samfunds skyld. Jeg giver mediestøtte for vores demokratis skyld. For sammenhængskraften lokalts skyld, siger hun bl.a. til Berlingske.

Netop denne udtalelse er faldet Mads Brügger, direktør og chefredaktør hos Frihedsbrevet, for brystet. 

– Kulturminister Ane Halsboes afvisning af dialog om Ørskovs forslag om at udfase mediestøtten er tankevækkende. Fordi det er enormt arrogant, og fordi følgende passus afslører problemets kerne. At politikere opfatter det som om det er deres egne penge, som de giver til medierne, skriver han i et tweet.

Mads Brügger har startet Frihedsbrevet med det erklærede mål, at mediet skal klare sig uden mediestøtte.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede torsdag et længe ventet medieudspil fra regeringens side. 

Her lægger regeringen bl.a. op til at streamingtjenester som Netflix skal betale 5 procent af deres overskud i en ny form for skat kaldet “kulturbidrag”, og at bloggere og influencere skal forsøges underkastet “et redaktørlignende ansvar”.

Derudover lægger udspillet op til at omfordele mediestøtten, så lokal- og regionalmedier får en større del af kagen.

Det kommende medieforlig skal afløse den aftale, som den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti indgik i 2018. Den blev annulleret af den nuværende regering. Det nye medieforlig skal forhandles på plads i den kommende blandt et flertal af Folketingets partier.

[adning id="17957"]

Fik du læst?