Facebook mister Mozilla

Facebook er presset efter Cambridge Analytica skandalen i 2018 og flere indflydelsesrige firmaer har suspenderet deres annoncering ovenpå skandalen, en af de mest kritiske kunder har været Mozilla Corporation, der oplyser at have brugt et syvcifret budget på Facebook.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Facebook mister Mozilla

Facebook presses fra alle sider efter Cambridge Analytica skandalen i 2018. Indblik har tidligere berettet, at millioner af brugere forlader Facebook — læs artiklen “Flygter folk fra Facebook?” til fordel for andre sociale medier, som de fornemmer er mere fair, eksempelvis MeWe — læs artiklen “MeWe – det nye SoMe?” Hvis det fortsætter, svækkes Facebook betydeligt, da brugerne er produktet (Facebook er ”gratis”).
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
Men også flere firmaer har suspenderet deres annoncering ovenpå skandalen, og en af de mest kritiske kunder har været Mozilla Corporation, der oplyser at have brugt et syvcifret budget på Facebook, og som først vil købe ind igen, når Facebook håndterer brugernes privatliv bedre. Det er ikke sket endnu, siger Jascha Kaykas-Wolff, Mozillas chef for markedsføring i et interview med Emarketer.
Mozilla driver den populære webbrowser Firefox, og som sådan er firmaet en direkte konkurrent til techgiganterne Microsoft, Google og Apple, men Mozilla drives non profit, og er fortaler for det de kalder et ’åbent internet’. Ligesom MeWe drives Mozilla tilsyneladende primært af et idealistisk rationale, dog med blikket stift rettet mod markedsandele.
Det hjælper at presse på
“Vi håber at Facebook og andre teknologifirmaer vil være meget klare omkring, hvordan de bruger data, især hvad forbrugerne har mulighed for at acceptere og ikke acceptere. Det er ikke sket endnu, men jeg tror at forbrugernes holdninger og regeringernes handlinger, sammen med annoncører der stemmer med deres penge, i sidste ende vil skabe forandringer i arbejdsgangene,” siger Jascha Kaykas-Wolff til Emarketer.
Facebook er en privat profitoptimeret virksomhed, og som sådan skulle man mene, at Facebook har ret til – inden for lovens rammer – at analysere deres brugerdata, sætte retningslinjer og slette eller tillade brugere og opslag derefter. Facebook stiller en effektiv platform til rådighed for privatpersoner, foreninger og virksomheder – ganske gratis – og endnu er ingen blevet tvunget til at have en profil på Facebook. Men i Mozillas ledelse mener man, Facebook er blevet så stor, at man bør gribe ind med lovgivning for at sætte grænser for brugen af brugerdata, og bøder er ikke nok til at ændre på den måde, Facebook fungerer på.
Vil holde konkurrenter ude
Facebook har på det seneste bekendtgjort, at de skifter fokus fra nyheder til private beskeder, men det giver Mozilla ikke meget for. Mozilla mener, at Facebook har en historie fyldt med tomme løfter og utroværdig kommunikation, og Facebooks fokusskift er et skridt i retning af at holde andre firmaer, apps og netværk ude. I stedet for at skabe den næste digitale platform, der kan trække hele internetøkonomien frem og facilitere innovation, investeringer og vækst, vil Facebook bare forsøge at udelukke konkurrenter. “Problemet med Facebook på længere sigt er ikke kun, om vi kan stole på foretagendet med vores privatliv og sikkerhed, men også om de simpelthen bruger privatliv og sikkerhed som dække for konkurrenceforvridende adfærd”, siger Jascha Kaykas-Wolff til Emarketer.
”Vi ville elske at se Facebook tilbyde reelle muligheder for privatliv, når man interagerer på deres platform, men for at gøre dette skal de ændre deres dataarbejdsgange signifikant, og det har vi ikke set noget konkret tegn på de gør ind til videre”, tilføjer Jascha Kaykas-Wolff.
Facebook blev stiftet i 2004 og har i dag 2,7 milliarder månedlige brugere af deres produkter (Facebook, WhatsApp, Instagram, or Messenger). Facebook blev stiftet af Mark Zuckerberg m.fl. Netværket var tænkt som en virtuel ”blå bog”- service til Harvard-studerende, men bredte sig hurtigt til andre universiteter og videre ud i verden. Flere, bl.a. MeWe, forsøger nu at blive det næste store SoMe site.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?