Faktatjek: Alternativets leder afsløret i at overdrive antallet af klimaflygtninge

Franciska Rosenkilde. PR-foto

Det er helt forkert, når Alternativets partileder Franciska Rosenkilde påstår, at tre gange så mange mennesker flygter på grund af klimaforandringer som på grund af krig og konflikter. Det viser et faktatjek.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

– Tre gange så mange mennesker er på flugt på grund af klimaforandringer allerede nu end på grund af krig og konflikter.

Sådan lød det fra Alternativets partileder Franciska Rosenkilde i DR2-programmet “Debatten” i sidste uge. 

Problemet er bare, at dette slet ikke passer. Det beretter faktatjekmediet TjekDet.dk.

Alternativet har misfortolket tallene

I virkeligheden forholder det sig faktisk helt omvendt. Således er det antallet af krigsflygtninge, der er klart i overtal.

Det er altså slet ikke sandt, at tre gange så mange mennesker er på flugt på grund af klimaforandringer som på grund af krig og konflikter, som den alternative partileder påstod.

Tallene, som Franciska Rosenkildes udtalelse baserer sig på, kommer fra IDMC – der er en international organisation, som overvåger internt fordrevne mennesker – og de siger selv, at Rosenkildes udtalelse er upræcis, skriver TjekDet.dk.

Det forholder sig nemlig sådan, at tallet fra IDMC ikke dækker et antal flygtninge, men derimod antallet af gange, som personer er blevet fordrevet. En person kan derfor tælle med op til flere gange.

Markant flere krigsflygtninge end klimaflygtninge

IMDC forklarer til TjekDet.dk, at Franciska Rosenkilde må have forvekslet antal “bevægelser” med antal flygtninge.

– Den fejl begår mange, siger kommunikationsspecialist for IDMC, Frankie Parrish til TjekDet.dk.

I virkeligheden var der i 2020 kun syv millioner klimaflygtninge. Til sammenligning var der i samme år hele 48 millioner krigsflygtninge, og således er der tale om en forskel på hele 41 millioner flygtninge.

Alternativet sender aben videre

Alternativet har hentet sine fejlagtige tal om klimaflygtninge fra NGO’en Care Danmark, oplyser partiet til TjekDet.dk. Det er således Care Danmark, der er skyld i misforståelsen, må man forstå.

På Care Danmarks hjemmeside fremgår det, at der i 2020 var 30 millioner klimaflygtninge, mens der i samme år kun var 9,8 millioner flygtninge på grund af krig og konflikter.

Hvis man tog udgangspunkt i disse tal, kunne man ganske rigtigt tro, at der er tre gange så mange klimaflygtninge. Dette er dog forkert, som det fremgår af IMDC’s svar. 

På baggrund af faktatjekket vil Care Danmark drøfte internt, om der skal rettes på hjemmesiden, lyder det.

[adning id="17957"]

Fik du læst?