FN: Nordkorea udviklede atom- og missilprogrammer i 2020

FN: Nordkorea udviklede atom- og missilprogrammer i 2020
Uncredited/Ritzau Scanpix

Nordkorea opretholdt og udviklede sine programmer for atomvåben og ballistiske missiler gennem hele 2020 i strid med internationale sanktioner.

Det konkluderer en fortrolig FN-rapport, som nyhedsbureauet Reuters har set mandag.

Rapporten, der er udarbejdet af uafhængige sanktionsovervågere, fastslår, at det nordkoreanske styre sidste år “producerede fissilt materiale, vedligeholdt atomanlæg og opgraderede sin infrastruktur for ballistiske missiler”.

Yderligere fortsatte styret med at søge efter materiale og teknologi til disse programmer fra udlandet, står der i rapporten.

Den årlige rapport til et sanktionsudvalg for Nordkorea under FN’s Sikkerhedsråd kommer, blot uger efter at Joe Biden tiltrådte som præsident i USA.

En talsperson for det amerikanske udenrigsministerium sagde tidligere mandag, at Bidens administration planlægger en ny tilgang til Nordkorea.

Den omfatter blandt andet en fuld gennemgang af “nuværende muligheder for at øge presset samt potentialet for fremtidigt diplomati”. Gennemgangen skal ske i samarbejde med allierede.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og tidligere præsident i USA Donald Trump mødtes tre gange i 2018 og 2019, men det lykkedes dem ikke at gøre fremskridt i forhandlingerne om Nordkoreas atomprogram.

USA vil have, at Nordkorea skal opgive sit atomprogram, mens nordkoreanerne kræver, at sanktionerne mod landet bliver ophævet.

Den nye FN-rapport konkluderer, at Nordkorea i løbet af det seneste år har fremvist nye ballistiske missiler under militære parader.

Ifølge et unavngivet medlemsland af FN er det “meget sandsynligt, at en atomenhed” kan monteres på disse ballistiske missiler, der tæller både langdistance-, mellemdistance- og kortdistancemissiler.

Nordkorea gennemførte ingen test af atomvåben eller ballistiske missiler i 2020. Dog meddelte styret, at det er ved at “forberede test og produktion af ballistiske missilhoveder og taktiske atomvåben”.

/ritzau/Reuters

Fik du læst?