Forskere: Forbered dig på at gå med mundbind de næste mange år

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]En ny mutation af coronavirus får flere forskere til at anbefale en hverdag med mundbind, test og restriktioner mange år frem.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
De fleste danskere er efterhånden ved at have fået nok af såvel nedlukninger som coronarestriktioner, tvungen brug af mundbind og konstante coronatest.
Desværre mener flere forskere nu, at vi skal vænne os til i hvert fald de to sidstnævnte – mundbind og test – som en del af hverdagen i mange år frem.
Det skriver Politiken.
Selvom det er usikkert, frygter forskerne, at 484K-mutationen fra Sydamerika og Sydafrika kan smitte folk, der er vaccinerede mod coronavirus eller som allerede har været smittede tidligere.
De seneste måneder har nye mutationer skabt frygt gentagne gange, men flere gange har frygten også vist sig at være overdrevet. Senest ift. den britiske mutation, der har vist sig slet ikke at være så smitsom som oprindeligt antaget
Dog mener forskerne, at 484K-mutationen potentielt kan betyde, at vi bør gå med mundbind og lade os teste for coronavirus og evt. gå i isolation regelmæssigt i mange år fremover.
– Det er 484K, vi taler om på alle ledermøder på topniveau globalt lige nu. Og som bekymrer, fortæller overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren til Politiken. Han er også er ordførende professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet.
– Forskere forsøger i mange laboratorier lige nu, om de kan bekræfte de fund, så vi bliver helt sikre. Men hvis det bekræftes, er det den første mutation, vi skal tage rigtig alvorligt, understreger han og tilføjer, at vi ikke kan vende tilbage til livet “præcorona” lige foreløbigt.
Jens Lundgrens kollega Kristian G. Andersen deler holdningen, at vi ikke i den kommende tid bør vende tilbage til et liv uden mundbind og en vis grad af restriktioner.
Dog vil Kristian G. Andersen, der er verdensførende virusekspert og bl.a. rådgiver den amerikanske regering, at vi skal væk fra de helt hårde nedlukninger.
– Vi slipper nok for at gå med mundbind om sommeren, men mit gæt er, at vi skal bære mundbind de næste par år gennem efterår og vinter. Når vi har fået jaget smittetallet helt i bund – ja, gerne helt ned til nul – skal vi lukke samfundet op på en smart måde, hvor danskerne kan teste sig selv derhjemme et par gange om ugen med en kviktest, så de kan være sikre på, at de ikke smitter andre, når de træder ind på de genåbnede cafeer og restauranter. Vi skal væk fra lockdowns, siger han til Politiken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?