Forsøgsordning med medicinsk cannabis bliver forlænget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at videreføre forsøgsordningen for medicinsk cannabis, der udløber ved udgangen af 2021.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer, at forsøgsordningen forlænges i fire år for så vidt angår lægers mulighed for at ordinere medicinsk cannabis til patienter, mens forsøgsordningen gøres permanent for så vidt angår virksomheders mulighed for dyrkning af cannabis til medicinsk brug.

Den gældende forsøgsordning med medicinsk cannabis ophører ved udgangen af 2021, og videreførelsen af forsøgsordningen skal derfor ske ved lov. Regeringen vil fremsætte lovforslag i efteråret 2021 med henblik på vedtagelse inden udgangen af 2021.

Det brede flertal består udover regeringen af Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet, Kristendemokraterne og Frie Grønne.

Læs mere her.

ANDRE KORTE NYHEDER

Kort efter genåbningsaftale: Nu indkalder Heunicke til nyt pressemøde

Sundhedsministeriet inviterer til pressemøde klokken 12 torsdag om genåbningen og status på covid-19-situationen.

Det skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Med til pressemødet er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum samt Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Natten til torsdag blev der forhandlet en aftale på plads om yderligere genåbning af samfundet.

I aftalen er det blandt andet aftalt, at kravet om mundbind eller visir ophæves fra 14. juni. Dog med undtagelse i den kollektive trafik, hvor man ikke sidder ned. Kravet om mundbind eller visir udfases helt 1. september.

Desuden er der aftalt en udfasning af coronapasset. Brugen af coronapasset indgår som en forudsætning for udfasning af kravet om mundbind.

Fra 1. september vil stort set alle restriktioner være udfaset. Der vil fortsat være restriktioner i nattelivet, ved rejser og ved arrangementer med over 2000 deltagere.

Fra 1. oktober vil restriktioner formentlig helt være fortid. Det fremgår af aftalen.

– Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget nu er blevet enige om en plan, der betyder, at alle restriktioner – undtagen i nattelivet samt i forbindelse med visse arrangementer og rejser til og fra Danmark – vil være væk i september, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag morgen.

Aftalen er en køreplan, som er i tråd med myndighedernes anbefalinger. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

– Alt det, vi har sukket efter og håbet på, kan kun lade sig gøre, fordi vi har så stærk kontrol over epidemien med lave indlæggelses- og smittetal og kontrol med de forskellige varianter.

– Det er en køreplan med nogle faste datoer, som man kan regne med. Både som dansker, men også som arrangør, sagde Heunicke på pressemøde.

Henrik Ullum har også allerede været på banen før pressemødet. Og blandt andet udtalt sig om coronapasset.

– Coronapasset er en måde, vi i de situationer, der er størst smitterisiko, kan mindske risikoen. For vi er ikke et sted, hvor vi kan aflyse epidemien.

– Vi står et godt sted, men vi har brug for nogle håndtag til at styre den over sommeren, indtil flere er blevet vaccineret, sagde Ullum til TV2 tidligere torsdag.

/ritzau/

Sag mod kvotekonger på pause

Retssagen mod blandt andre storfiskeren Henning Kjeldsen blev onsdag formiddag sat midlertidigt i bero.

Det skriver DR.

Pausen kommer, efter at Kjeldsens forsvarsadvokat, Olaf Koktvedgaard, har bedt retten om at få en revisor til at genberegne det konfiskationskrav, som anklageren har fremsat ved Retten i Holstebro.

Ifølge Olaf Koktvedgaard skal der både ses på regnemetoderne, datagrundlaget og de mængder, der er angivet.

– Det er trods alt ikke småpenge, vi taler, siger han ifølge DR.

Sammen med ni andre – heriblandt hans hustru – er Henning Kjeldsen tiltalt for uberettiget at have tjent 210 millioner kroner på fiskerikvoter, som de ikke var berettiget til at eje.

Sagen var egentlig planlagt til at slutte i maj eller juni, men flere vidneforklaringer er blevet udskudt til efteråret.

Henning Kjeldsen anses af Bagmandspolitiet for at være hovedmanden i sagen om fiskekvoterne.

Han er tiltalt for at have overtrådt reglerne om, hvor stor en andel af de danske kvoter for eksempelvis torsk, rødspætte og makrel, som en enkelt fisker må besidde.

Det skal være sket gennem selskaber, der var ejet af syv andre personer, herunder Kjeldsens kone.

Men anklagemyndigheden mener, at de syv personer kun på papiret var ejere af en række fiskeriselskaber med tilhørende fiskekvoter.

Det var reelt Henning Kjeldsen, der ifølge anklagen trak i trådene og kontrollerede selskaberne.

Sagen blev politianmeldt i 2017, efter at Rigsrevisionen havde rettet skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriet.

Kritikken gik på, at der ikke var gjort tilstrækkeligt for at undgå, at fiskekvoter blev koncentreret hos nogle få fiskere.

Sagen fik også et politisk efterspil, idet daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) blev frataget fiskeriområdet i sin portefølje.

/ritzau/

Fra juli vil en PCR-test være gyldig i coronapasset i 96 timer

Fra 1. juli vil en PCR-test være gyldig i coronapasset i 96 timer mod de nuværende 72 timer.

Det fremgår af den nye genåbningsaftale, som et bredt flertal i Folketinget natten til torsdag er blevet enige om.

Før at det falder på plads, skal der laves nogle tekniske ændringer i coronapas-appen, som forventes at være løst i slutningen af juni.

PCR-test er den type, som tages via en podning i halsen, og hvor svaret typisk kommer dagen efter, at man har taget prøven. De 96 timer er gældende fra det tidspunkt, hvor man har fået taget testen.

For lyntest, der tages i næsen, vil testen fortsat være gældende i 72 timer.

Folketinget er desuden blevet enige om at beholde coronapasset, men udfase det hen over sommeren, inden det helt vil bortfalde 1. oktober.

Coronapasset er et bevis på, at man enten er testet negativ, vaccineret eller har været smittet inden for det seneste halve år.

Udfasningen af coronapasset vil begynde allerede fra mandag de steder, hvor der er mindst smitterisiko.

Det gælder blandt andet på biblioteker og i fritids- og foreningsaktiviteter – eksklusive idræt.

Herefter vil det blive udfaset frem mod 1. oktober, hvor krav om coronapas på natklubber og til store arrangementer vil være det sidste, der falder bort.

Folketinget er desuden blevet enige om, at der skal en indføres en dokumentationsordning, så man kan bevise, hvis man er undtaget for at skulle tage test og dermed coronapas.

Det står ikke nærmere beskrevet, hvordan den ordning vil blive skruet sammen. Ordningen skal efter planen falde på plads i løbet af juni.

/ritzau/

Krav om coronapas i fitnesscentre fortsætter til september

Kravet om coronapas gælder for brugere af fitnesscentre frem til 1. september.

Det fremgår af den politiske aftale om genåbning, der faldt på plads natten til torsdag af et bredt flertal i Folketinget.

Til gengæld kan brugerne glæde sig over, at man fra på mandag ikke længere skal have mundbind eller visir på, når man går rundt i centret.

For fitnesscentre bliver kravene ændret fra 1. august, så de kan nøjes med en daglig stikprøvekontrol af brugerne frem for at tjekke alle i indgangen.

Hos brancheorganisationen Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) er branchedirektør Morten Brustad glad for, at coronapasset er på vej ud.

Men han forstår ikke, at kravet om tjek af coronapasset skal gælde til 1. august.

– Det koster op mod fem millioner kroner hver uge bare i personaleudgifter. En fortsættelse af kravet om fast coronapas-kontrol af fitnessbrugere frem mod 1. august vil koste branchen yderligere 30 millioner kroner.

– Vi vil derfor kraftigt opfordrer til, at fitnessbranchen hurtigere får muligheden for at overgå til stikprøvekontrol, siger han i en kommentar.

Samme melding kommer fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer omkring 200 private fitnesscentre, der primært er ubemandet.

– Det er fuldstændig uhørt, at man ikke har indført stikprøvekontrol nu, siger direktør Jakob Brandt.

– Det rammer især de små træningscentre og fitnesscentre ude i de små kommuner i yderområderne, som normalt er ubemandet.

– Kravet betyder i praksis, at de må holde deres centre lukket eller ansætte folk til at tjekke coronapas, og det koster altså mange penge for de små centre, siger han.

Han peger på, at for eksempel solcentre og foreningsidræt har fået lov til at lave stikprøvekontroller og mener, at man burde lave en lignende løsning for de private fitnesscentre.

– Hvis den lokale boldklub har et træningscenter, kan den nøjes med en daglig kontrol, mens et privat center skal have en ansat til at tjekke. Det er konkurrenceforvridende, siger Jakob Brandt.

/ritzau/

Heunicke præsenterer nyt kontakttal: Epidemien er på tilbagetog

Efter flere uger med en let voksende epidemi er den nu aftagende i Danmark.

Kontakttallet er beregnet til 0,8. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Det svarer til, at ti smittede i gennemsnit giver smitten videre til otte andre. Derfor er epidemien altså aftagende.

De seneste fem uger er tallet beregnet til 1,1. Her var den altså tiltagende.

– Nu slår sæsoneffekten og vaccinerne endelig igennem, skriver Heunicke på Twitter.

– Tak til alle for kæmpe indsats med test og opsporing og for den flotte opbakning til vaccinationsindsatsen.

Kontakttallet – også kendt som smittetrykket – bruges af myndighederne som et blandt flere pejlemærker til at se, hvordan coronaepidemien udvikler sig i samfundet.

Tallet er bagudskuende, fordi det udregnes ved at se på smittetilfælde, der har fundet sted. Helt præcist er det beregnet ud fra smittesituationen for halvanden uge siden.

/ritzau/

Senatet godkender milliardpakke til teknologitrusler fra Kina

Senatet i USA har med et overvældende flertal tirsdag lokal tid stemt for en omfattende lovpakke, der skal øge landets evne til at konkurrere med kinesisk teknologi.

Det skete med stemmerne 68-32.

Ønsket om en hård kurs over for Kina er en af de få politikker, den ellers splittede Kongres kan enes om.

Med lovpakken vil der blive tilført 190 milliarder dollar – knap 1160 milliarder kroner – til styrkelse af amerikansk teknologi og forskning.

Derudover giver Senatet grønt lys til at bruge yderligere 54 milliarder dollar – knap 330 milliarder kroner – til amerikansk produktion af og forskning i halvledere og udstyr til telekommunikation.

To milliarder er øremærket små chip, der bruges af bilproducenter, og som der er global mangel på.

Lovpakken mangler stadig at blive godkendt i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, før den kan sendes videre til underskrift hos præsident Joe Biden i Det Hvide Hus.

Det er uvist, hvornår lovforslaget skal til afstemning i Repræsentanternes Hus.

Den demokratiske flertalsleder i Senatet, Chuck Schumer, advarer om, at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis der ikke bliver afsat nok penge til forskning, hvis USA skal følge med Kina.

– Hvis vi ikke gør noget, kan vores dage som den dominerende supermagt være talte. Det er ikke vores plan, at det skal ske på vores vagt. Vi ønsker ikke at se, at USA bliver reduceret til en mellemstor nation i dette århundrede, siger Schumer.

Ifølge den republikanske senator Todd Young handler det ikke blot om at “slå det kinesiske kommunistparti”.

– Det handler om at bruge udfordringen fra Kina til at blive en bedre udgave af os selv gennem investeringer i innovation, siger han.

USA’s handelsminister, Gina Raimondo, anslår, at lovpakken kan resultere i mellem syv og ti nye amerikanske produktionsanlæg for halvledere.

Imens lyder det i en erklæring fra den amerikanske bilproducent General Motors, at lovforslaget repræsenterer “et vigtigt skridt mod at adressere manglen på halvledere”.

Halvledere bliver kaldt den nye olie, og manglen på dem spiller en nøglerolle i rivaliseringen mellem USA og Kina.

Det handler ikke mindst om problemer med at få tilgang til tilstrækkeligt mange af de bittesmå og teknisk komplicerede små chip, som digitaliserer og automatiserer alt fra biler til brødristere.

USA’s andel af den globale halvlederproduktion er siden 1990’erne faldet fra 37 til 12 procent, til trods for at asiatiske giganter i industrien som sydkoreanske Samsung og taiwanske TSMC har opført fabrikker i USA.

/ritzau/Reuters

Efter flere dages problemer: Nu virker coronapasset igen

Der har siden tirsdag været problemer med at få vist testresultaterne på sundhed.dk og i coronapasset. Men det ser onsdag formiddag ud til at være løst.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Det var et strømnedbrud og netværksproblemer, der var skyld i problemerne, da der tirsdag skete en ophobning af testsvar, som ikke blev overført til coronapasset.

– Problemerne blev afhjulpet tirsdag aften, men det lykkedes først at få alle svar igennem systemet i nat, oplyser SSI.

Problemerne begyndte allerede mandag, hvor visningen af testsvar var ustabil.

Det har hele tiden været muligt at se sit coronapas, hvis man er vaccineret.

Problemerne har også sat sine spor i de smittetal, som Statens Serum Institut hver dag offentliggør klokken 14.

Både mandag og tirsdag er der således registreret færre prøvesvar fra coronatest i statistikken. Dermed kan der potentielt også være registreret færre nye smittede.

Eftersom det nu er løst, forventes onsdagens smittetal at være højere, da der også vil indgå testsvar fra ugens første dage, oplyser SSI til Ritzau.

– Den massive kø af prøvesvar, der havde ophobet sig, er nu afviklet. Alle manglende prøvesvar fra de seneste dage er således indlæst i systemet nu og er med i dagens data, skriver seruminstituttet i en mail.

Oplever man stadig problemer, skal man lukke coronapas-appen helt og åbne den igen. På den måde sikrer man sig, at den er opdateret, skriver SSI.

/ritzau/

20-årig Men In Black-demonstrant slipper for forhøjet coronastraf

En 20-årig mand er ved Københavns Byret blevet idømt ét års fængsel for at kaste fire fakler mod politiet i forbindelse med en Men In Black-demonstration.

Det oplyser anklager i sagen Marie-Louise Kruse.

Manden deltog i demonstrationen mod regeringens coronarestriktioner den 9. januar i København.

Her har han blandt andet kastet mindst fire fakler mod politiet, da demonstranterne havde nået Rådhuspladsen.

Selv om forbrydelsen er sket til en demonstration mod regeringens coronarestriktioner, har retten ikke valgt at dømme den 20-årige efter straffelovens paragraf 81 d.

Den handler om, hvorvidt “lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark”.

Paragraffen blev ellers anvendt i en sag om en 31-årig kvinde, der blev dømt for at opildne til vold ved samme demonstration i København den 9. januar.

Hun fik en etårig fængselsstraf, som blev fordoblet til to år, fordi retten fandt, at lovovertrædelsen var sket i forbindelse med coronaepidemien i Danmark.

Sagen om den 31-årige kvinde er siden gået videre til Østre Landsret, der ventes at træffe en afgørelse i sagen onsdag.

Marie-Louise Kruse oplyser, at anklagemyndigheden ved Københavns Politi venter på landsrettens afgørelse om den 31-årige kvinde, før man vil beslutte, om man vil ændre tilgang til sager, hvor personer er blevet tiltalt for noget, der er sket til en demonstration mod coronarestriktioner.

Østre Landsret har allerede omgjort én dom og skåret fem måneder af fængselsstraffen til 25-årig mand, der var blevet dømt for en lovovertrædelse til samme demonstration 9. januar.

Her fandt landsretsdommerne, at den særlige coronaparagraf ikke kunne anvendes.

Paragraffen blev vedtaget meget hurtigt i 2020 og var i høj grad rettet mod tyveri af værnemidler, fusk med coronahjælpepakker og indbrud i lukkede butikker.

Men paragraffens ordlyd, der har givet den relevans i sager om demonstrationer, var ikke skarp nok, erkendte flere folketingspolitikere, da sagen om den 31-årige kvinde var for byretten.

– Lad os være ærlige. En gang imellem bliver vi ramt af vores egen iver herinde. Vi ser et problem, og så vil vi gerne løse det, sagde venstreformand Jakob Ellemann-Jensen.

– Det var aldrig tanken, at reglerne om dobbeltstraf skulle bruges på en sag som hendes, sagde SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

/ritzau/

Antallet af indlagte falder til 124 – det laveste siden oktober

De daglige smittetal fra Statens Serum Institut (SSI) er fortsat ramt af tekniske problemer fra mandag. I SSI’s daglige opdatering af corona-situationen tirsdag står der 377 nye smittetilfælde registreret.

Tallene skal dog tages med et forbehold, advarer SSI.

– På grund af tekniske problemer siden i går er der fortsat en del prøvesvar i kø i systemet. Det betyder, at dagens data er baseret på færre prøvesvar og dermed er underestimeret, skriver SSI.

Antallet af indlagte er faldet med 13 personer til 124. Der er ikke registreret nye dødsfald.

Af de indlagte er 27 indlagt på intensivafdeling. Blandt dem er 19 forbundet til en respirator, der kan hjælpe dem med at trække vejret.

124 er det laveste antal indlagte siden 24. oktober.

– Det er jo ikke alvorligt, i forhold til det vi har set tidligere, siger Åse Bengård Andersen, som er ledende overlæge ved Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

De indlagte er blevet yngre, i takt med at de ældre er blevet vaccineret og ikke i lige så høj grad bliver smittet og indlægges med covid-19.

– Vi har set helt generelt, at de yngre trods alt kommer sig lettere over covid-19, siger hun.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de indlagte med covid-19 har mindre alvorlige sygdomsforløb. Underliggende sygdomme kan nemlig gøre forløbet mere alvorligt.

– Når vi ser et yngre menneske, der bliver indlagt, er det første, vi ser efter, om der er en risikofaktor, der forklarer, hvorfor denne patient er blevet så syg. Er der et eller andet alligevel, der gør, at de er blevet så medtagede af covid-19, spørger Åse Bengård Andersen.

Alt i alt går det fremad med epidemien i Danmark, mener hun. Tirsdag var Danmark halvvejs med at vaccinere landets befolkning over 16 år.

– Jeg tænker og håber, at vi er der, hvor vi skal holde ud et par uger endnu, siger Åse Bengård Andersen.

Der er registreret 80.101 PCR-test fra mandag til tirsdag. Mandag berettede sundhedsmyndighederne, at der var nogle test, der ikke var blevet optaget i systemet.

Den daglige opgørelse fra SSI indeholdt mandag mindre end halvt så mange PCR-testsvar som søndag. Hvor meget af dette, der skyldes de tekniske problemer, står dog ikke klart.

Hvor der søndag var 144.000 PCR-test, var der mandag omkring 64.000. Tirsdagens opdatering har altså cirka 80.000 svar fra PCR-test i den daglige opdatering.

SSI har desuden meldt, at der er forsinkelser i testsvar og coronapas.

/ritzau/

Fitness-direktør giver nedslående indblik: Så mange millioner koster coronapasset os

Kravet om kontrol af coronapas i landets fitnesscentre koster mange millioner alene i personale- og serviceudgifter.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

I forbindelse med den langsomme og restriktive genåbning af det danske samfund, er det fra politisk hold blevet bestemt, at landets fitnesscentre skal kontrollere coronapas i døren.

Man kommer således kun ind, hvis man enten er vaccineret, tidligere smittet eller testet negativ for coronavirus indenfor 72 timer.

Det krav koster dog branchen dyrt, oplyser branchedirektør i DFHO, Dansk Fitness og Helseorganisation, Morten Brustad.

I et opslag på LinkedIn skriver han, at han onsdag hare foretræde for Epidemiudvalget, hvor han bl.a. vil fortælle om de massive omkostninger ved coronapaskravet.

– Knap 5 mio. kr. om ugen koster coronapasset alene i personale- og serviceudgifter. Det svarer til en årlig omkostning på 260 mio. kr. Læg dertil de omkostninger, der er forbundet med de øvrige smitteforebyggende foranstaltninger, skriver han og fortsætter:

– Med tænke på at vi står i en situation i Danmark, hvor 40 % af befolkningen er vaccineret første gang, at indlæggelsestallet nu har ligget meget stabilt og lavt i flere måneder, og at rigtig mange bliver testet flere gange om ugen, så forekommer fitnessbranchens omkostninger til kontrol af coronpas helt ude af proportioner.

– Lad os nu få en tillidsbaseret stikprøvekontrol for hele idrætssektoren hurtigst muligt, indtil kravers om coronapas er helt udfaset.

Efter fund af coronavariant: Her opfordres alle borgere til at lade sige teste

Borgere i Hørsholm opfordres af kommunen til at blive testet, efter at der er fundet smitte med en særlig coronavariant. Det skriver TV 2 Lorry.

Kommunens borgmester, Morten Slotved (K), siger til tv-stationen, at der er fundet tilfælde af den brasilianske variant.

Det kan Styrelsen for Patientsikkerhed ikke bekræfte. Her venter man på svar fra Statens Serum Institut, oplyser styrelsen til Ritzau.

Borgmesterens opfordring om test kommer, for at kommunen kan få bugt med smitten.

– Man skal tænke over, hvordan man opfører sig. Hygiejnen skal være god, der skal sprittes af, og så skal man tænke sig om, når man er sammen og gerne mødes udenfor i stedet for indenfor, siger han til TV 2 Lorry.

Myndighederne holder øje med særlige virusvarianter, hvor der iværksættes en øget smitteopsporing, hvis der ses smitte.

Det er blandt andet tilfældet med den brasilianske variant, der vurderes at være mindre følsom over for antistoffer og mere smitsom end de gængse varianter. Frem til 30. maj var der fundet 37 tilfælde af varianten i Danmark.

Også i Hørsholm er smitteopsporingen blevet intensiveret. Det betyder, at nære kontakter i andet og tredje led også skal isolere sig.

Ved smitte med den dominerende variant er det kun nære kontakter. Det er for eksempel folk, som den smittede i mere end 15 minutter har været tættere på end to meter.

Det har betydet, at klasser på Rungsted og Hørsholm Skole er blevet sendt hjem.

– Det er nogle 7. klasser, der har været sammen, og også til noget sport, siger borgmester Morten Slotved til TV 2 Lorry.

For nylig blev Bornholm også ramt af et udbrud med en “særlig virusvariant”, hvorefter alle borgerne blev opfordret til at blive testet. Det viste sig siden at være den colombianske variant.

Der er tegn på, at den kan være mere smitsom, og at vacciner muligvis ikke er lige så effektive over for varianten.

/ritzau/

Heunicke: Snart kan mundbind være fortid flere steder

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) melder nu ud, at mundbindskravet kan blive lempet flere steder.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Og det kan ske allerede inden sommerferien, fortæller han til TV 2.

– Jeg glæder mig helt vildt til, at vi kan smide dem ud i skraldespanden og ånde frit over alt.

– Der går nok lidt tid, før vi kan gøre det overalt, men så mange (mundbindsrestriktioner, red.) væk så hurtigt som muligt er helt klart målet, siger han.

Adspurgt af TV 2, om lempelserne kan finde sted inden sommerferien, lyder svaret fra Heunicke:

– Det er klart vores mål. Der vil nok være nogle områder, hvor man fortsat skal bruge det, hvis man nu skal stå tæt sammen.

Partierne skal mødes onsdag og drøfte sagen nærmere, siger Heunicke.

Amazon-stifter tager ud i rummet sammen med sin bror

Amazon-stifter Jeff Bezos siger i en erklæring mandag, at han i juli tager ud i rummet sammen med sin bror Mark på det første bemandede togt fra sit rumselskab Blue Origin.

– Lige siden jeg var fem år, har jeg drømt om at rejse i rummet. Den 20. juli tager jeg på min første rumrejse sammen med min bror, skriver Bezos på sin Instagram-profil.

Blue Origin oplyser, at Bezos og hans bror vil rejse sammen på den første bemandede mission i selskabets New Shepard-kapsel.

Selskabet sælger en tredje plads om bord på en auktion. Der er allerede afgivet bud på 2,8 millioner dollar (op mod 21 millioner kroner) fra næsten 6000 deltagere i 143 lande.

Rejsen vil vare ti minutter, hvoraf de fire vil foregå på Kármánlinjen, som definerer grænsen mellem Jordens atmosfære og det ydre rum.

Det genbrugelige raketsystem er navngivet efter Alan Shepard, som var den første amerikaner i rummet for 60 år siden.

USA’s rumfartsadministration, Nasa, har valgt det private firma SpaceX til opgaven med at bygge et rumfartøj, som skal flyve de næste amerikanske astronauter til Månen så tidligt som i 2024.

SpaceX, der ejes af Tesla-milliardæren Elon Musk, var i konkurrence med Bezos’ rumfirma og forsvarsleverandøren Dynetics om kontrakten, der har en værdi på 2,9 milliarder dollar. Det svarer til 18 milliarder kroner.

SpaceX blev i 2020 det første private firma til at sende mandskab til Den Internationale Rumstation (ISS) og bringe det sikkert tilbage igen.

I sit bud på kontrakten fra Nasa har SpaceX foreslået at anvende sit rumfartøj “Starship”, der er under udvikling med henblik på at sende astronauter og en last på op til 100 ton på fremtidige missioner til Månen og til Mars.

/ritzau/AFP

SAS mere end fordobler antallet af passagerer i maj

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS har i maj fløjet med mere end 400.000 passagerer. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Mere præcist har SAS fløjet med 404.000 passagerer i maj. Det er en vækst på 156 procent i forhold til maj sidste år og altså mere end en fordobling.

Også sammenlignet med måneden før – det vil sige april – har SAS fløjet med flere passagerer. Fra april til maj har SAS øget passagertallet med 20 procent.

Den positive udvikling kommer efter mange måneder med lave passagertal, som skyldes coronapandemien og forskellige rejserestriktioner.

Men i takt med at flere og flere bliver vaccineret mod coronavirusset, og lande ophæver deres rejserestriktioner, er kunderne vendt tilbage til SAS.

– Vi ser frem til sommeren og glæder os over, at vi oplever en løbende stigning i efterspørgslen, siger Karl Sandlund, fungerende administrerende direktør i SAS, i pressemeddelelsen.

Ligesom SAS oplever også norske Norwegian en øget efterspørgsel på at flyve igen. Fredag oplyste selskabet, at det havde fløjet med 96.909 kunder i maj. Det var cirka 23.000 flere sammenlignet med samme måned sidste år.

/ritzau/

Datingapps med ny funktion: Nu kan du se, om folk er vaccinerede

Høj, mørkt hår, flot og vaccineret.

Sådan kan den nye salgstale på diverse datingapps i Storbritannien komme til at lyde.

En række datingselskaber som Tinder, Hinge og Bumble har nemlig indgået et samarbejde med den britiske regering om at promovere vacciner, hvis ikke en markant mindre risiko for et alvorligt covid-forløb var motivation nok i sig selv.

I appsene vil det fremover være muligt at vise sin støtte til vacciner med mærkater på ens profilbillede.

Samtidig er der bonusser i appen, hvis man er vaccineret.

Blandt andet vil der være såkaldte gratis “superlikes” til vaccinerede.

De britiske sundhedsmyndigheder oplyser, at det er valgfrit, om man vil oplyse sin vaccinestatus på diverse apps.

Myndighederne tilføjer dog, at data viser, at der er større chance for at få en date, hvis man har fået en covid-vaccine.

Vicepræsidenten i selskabet Bumbles europæiske afdeling, Naomi Walkland, siger, at en række nye funktioner er på vej på selskabets app.

– Vi ved, at singler vil prøve at tage kontrol over deres datingliv, når vi bevæger os hen mod sommeren, siger hun.

– “Samtalen om corona” er allerede det, der står øverst på dagsordenen for to ud af tre mennesker på Bumble. Så det er vigtigt, at vi gør det lettere at føle sig godt tilpas og sikker på en date.

Den britiske vaccineminister, Nadhim Zahawi, tilføjer:

– Dette er endnu et fremragende element i vores vaccineprogram, som er det største og mest succesfulde i vores lands historie.

– Vaccinen er vores vej ud af denne pandemi, og vi har gjort utrolige fremskridt indtil videre ved at have givet mindst en dosis til over tre fjerdedele af voksne, siger han.

Personer under 30 år vil blive inviteret til at få en vaccine denne uge i Storbritannien.

Regeringen har sat et mål om, at alle voksne briter skal have fået tilbudt første dosis inden udgangen af juli.

/ritzau/dpa

Den sidste befrier af udryddelseslejren Auschwitz er død

David Dushman, den længstlevende soldat til at tage del i befrielsen af nazisternes koncentrationslejr i Auschwitz i 1945, er død i en alder af 98 år.

Det skriver BBC søndag.

Dushman, som efter krigen deltog som fægter ved de olympiske lege, døde i Tyskland lørdag. Han var jøde og kæmpede under Anden Verdenskrig for Sovjetunionens hær.

Han var bare 21 år gammel, da han 27. januar 1945 som del af en kampvognsdeling kørte de elektriske hegn omkring koncentrationslejren ned, så fangerne kunne slippe fri.

Omkring 1,1 million mennesker blev dræbt i Auschwitz af de tyske nazister – størstedelen af dem jøder, men også tusindvis af romaer, homoseksuelle og sovjetiske krigsfanger.

I alt blev seks millioner mennesker dræbt under Holocaust, der er en betegnelse for nazisternes forfølgelse og forsøg på at udrydde jøder i Europa under Anden Verdenskrig.

Ifølge nyhedsbureauet AFP sagde Dushman i 2015 til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, at han ikke kendte til udryddelseslejren, før han ankom.

Men han så hurtigt “skeletter overalt”.

– De (fangerne, red.) vaklede ud af barakkerne og sad og lå mellem de døde. Forfærdeligt. Vi gav dem al vores dåsemad og begyndte straks at jage nazisterne, forklarede han.

Først efter krigen lærte Dushman det egentlige omfang af grusomhederne, der blev begået i lejren.

Selv var han en ud af kun 69 mænd fra sin deling på 12.000 soldater til at overleve krigen.

Til trods for, at Dushman fik alvorlige skader under krigen, så blev han i årene efter en af Sovjetunionens bedste fægtere og senere en af verdens bedste fægtetrænere ifølge Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Han trænede Sovjetunionens kvindelige fægtere i mere end 30 år og var også vidne til terrorangrebet mod israelske atleter ved OL i München i 1972, da han boede direkte over for den israelske lejr.

Charlotte Knobloch, der er præsident for det jødiske samfund i München, beskriver ifølge AFP Dushman som en “modig, ærlig og oprigtig mand”.

– Som en af heltene fra Auschwitz reddede han utallige liv, siger hun.

/ritzau/

Heunicke i “mega højt humør”: Skal vaccineres i dag

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal nu have første vaccinestik.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sidste uge var det statsminister Mette Frederiksen (S), som fik første stik af sin vaccine mod covid-19, og nu er det sundhedsminister Magnus Heunickes tur.

Det oplyser han i et Facebook-opslag.

– Jeg har mega højt humør på cyklen ind til ministeriet. For i eftermiddag er det min tur til at få første stik. Glæder mig så meget til at få det, har talt ned til det siden i efteråret, skriver han i opslaget.

200 verdensledere: Derfor bør rige lande betale for vacciner til fattige lande

Verdens rige lande bør give et meget større økonomisk bidrag til at få vaccineret de fattigste.

Det vil nemlig i allerhøjeste grad være i deres egen interesse.

Sådan lyder det fra over 200 tidligere præsidenter, premierministre, udenrigsministre og andre prominente skikkelser. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Verdenslederne har slået sig sammen for at komme med en vaccineappel til G7, som er et forum, der består af syv af verdens dominerende økonomiske magter, som mødes denne uge.

I appellen lyder det, at lykkes det ikke at få alle med på vaccinevognen, er der stor risiko for yderligere mutation og spredning.

Derfor er det vigtigt, at der bliver handlet i fællesskab.

– Støtte fra G7 og G20, som gør vacciner tilgængelige for lav- og middelindkomstlande er ikke velgørenhed, men i hvert eneste lands strategiske egeninteresse, står der ifølge Reuters i brevet.

Heri lyder det også, at globalt samarbejde fejlede i 2020, men at 2021 kan markere begyndelsen på en ny æra.

I brevet opfordres konkret til, at G7-landene betaler to tredjedele af de i alt 66 milliarder dollar (cirka 400 milliarder danske kroner), det vurderes at kræve for at få vaccineret lavindkomstlande. Det skriver The Guardian.

Med i appellen er blandt andre de tidligere britiske premierministre Tony Blair og Gordon Brown. Ifølge Brown vil det for den britiske befolkning være tale om småører at bidrage til en global vaccinationskampagne.

– For kun 30 pence (cirka 2,57 danske kroner) per person per uge i Storbritannien får man verdens bedste forsikring, siger Brown ifølge Reuters.

En meningsmåling fra Red Barnet viste udbredt støtte til idéen i befolkningerne i både USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Canada.

G7 mødes fredag i England. Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er vært for lederne fra Frankrig, Tyskland, USA, Italien, EU, Japan og Canada.

Også FN’s tidligere generalsekretær Ban-Ki moon har underskrevet brevet.

Ifølge The Guardian er mindre end to procent af befolkningen blevet vaccineret i Afrika syd for Sahara.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opfordrede i maj rige lande til at donere vacciner til Covax-samarbejdet i stedet for at begynde at vaccinere børn.

/ritzau/

Nu begynder Israel at vaccinere 12-årige mod mod corona

Israel er søndag begyndt at vaccinere de første børn i alderen 12-15 år mod coronavirus.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Det israelske sundhedsministerium anbefaler, at man i første omgang vaccinerer børn i risikogruppen, børn med familiemedlemmer i risikogruppen eller børn, der står foran en rejse til udlandet.

– Ud over risikogrupperne kan alle, der er interesseret, blive vaccineret, skriver ministeriet.

Det er vaccinen fra Pfizer/BioNTech, som børnene bliver vaccineret ned. Ministeriet vurderer, at de gode effekter ved vaccinen – beskyttelsen mod smitte – opvejer bivirkninger.

Israel er blandt de lande i verden, der har været hurtigst til vaccinere befolkningen.

Omkring 5,5 millioner ud af 9 millioner har fået første stik, og 5,1 millioner er færdigvaccineret.

I samme periode er smitten raslet ned i landet. Søndag er der registreret fire nye smittetilfælde.

Den israelske regering valgte i sidste uge af lempe stort set alle restriktioner i landet.

I Europa gav Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i sidste uge grønt lys til, at vaccinen må tilbydes til børn mellem 12-15 år.

Det er dog ikke ensbetydende med, at den også vil blive tilbudt danske børn i den aldersgruppe.

Det er op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, og den vurdering er endnu ikke offentliggjort.

Selv om vacciner som udgangspunkt ikke tilbydes til børn under 16 år i Danmark, så er det stadig muligt at blive vaccineret, hvis en læge siger god for det.

Derfor er der nogle få børn i Danmark, som er blevet vaccineret, selv om de har været under 16 år. Det kan for eksempel være, fordi de har været alvorligt syge og i risikogruppen for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med coronavirus.

/ritzau/

Facebook udelukker Trump i to år – mindst

Facebook udelukker USA’s tidligere præsident Donald Trump fra det sociale medie i to år.

Det meddeler den amerikanske it-gigant fredag.

Trump kan få lov til at få åbnet sin Facebook-profil igen, “hvis risikoen mod den offentlige sikkerhed er aftaget”, lyder det fra selskabet.

– Hvis vi vurderer, at der fortsat er en alvorlig risiko mod den offentlige sikkerhed, vil vi forlænge restriktionerne for en afgrænset periode og fortsætte reevalueringen, skriver Facebook.

Den tidligere præsident betegner det selv som en “fornærmelse” mod vælgerne.

– De burde ikke kunne slippe afsted med denne form for censur og at bringe os til tavshed, og i sidste ende vinder vi. Vores land kan ikke tåle denne mishandling længere, meddeler han ifølge nyhedsbureauet AFP.

– Facebooks afgørelse er en fornærmelse mod de rekordmange 75 millioner mennesker plus mange andre, der stemte på os ved det forfalskede præsidentvalg 2020, lyder det videre fra Trump.

Han har utallige gange hævdet, at der blev snydt ved sidste års valg. Men han har ikke fremlagt beviser for sine påstande.

Beslutningen om tidligst at lade Trump komme tilbage i januar 2023 er en del af ændringer, som er på vej.

De kommer, efter at Facebooks uafhængige tilsynsråd i maj anbefalede at vente med at lade den tidligere præsident få sit talerør på det sociale medie tilbage.

Tilsynsrådet bemærkede ved samme lejlighed, at beslutningen skulle vurderes igen inden for et halvt år.

Donald Trump blev suspenderet fra Facebook, dagen efter at han 6. januar lagde en video op under optøjer i Washington, hvor hans tilhængere stormede Kongressen.

I videoen sagde han “vi elsker jer, I er meget særlige” til demonstranterne.

Under optøjerne døde fem personer, og Facebook vurderede efterfølgende, at der var “for store risici” ved at lade Trump benytte det sociale medie.

I samme ombæring fik Trump også lukket sin profil på sit foretrukne sociale medie, Twitter.

De to års udelukkelse, som Facebook nu har indført, gælder fra 7. januar, hvor hans konto blev suspenderet.

Facebook forklarer, at beslutningen om at udelukke ham i to år, udspringer af overvejelser om “behovet for, at det skulle være længe nok til, at man er kommet på sikker afstand af tilskyndelsen” til urolighederne den 6. januar.

Tidligere har Facebook mødt kritik for ikke at gribe ind over for eksempelvis hadsk tale fra magtfulde politiske personer.

De ændringer, der nu er på vej, ventes at udstikke retningslinjer for, hvordan Facebook fremover vil behandle internationale ledere, der bryder platformens regler.

/ritzau/

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.