Friheden kræver et stærkt forsvar

Stefan Agger ser en sammenhæng mellem muhammedkrise og NATO-forpligtelser. I international politik er der ingen erstatning for militær styrke.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10900″ img_size=”1200×436″][vc_column_text]Foto: Kristian Vinther Brøndum / Forsvarsgalleriet
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Friheden kræver et stærkt forsvar

Stefan Agger ser en sammenhæng mellem muhammedkrise og NATO-forpligtelser. I international politik er der ingen erstatning for militær styrke.
Af Stefan Agger, lektor og byrådskandidat (LA)
Hvis vi tillader os et øjeblik at se bort fra corona og mink, har to af den forgangne måneds vigtigste politiske sager uden tvivl været Frankrigs egen muhammedkrise og NATO’s kradse kritik af det danske forsvars manglende beredskab og den manglende politiske vilje til at investere i landets forsvar. Der har desværre ikke har været så meget fokus på den direkte sammenhæng mellem de to sager. Vores frihed til at tegne og sige det, vi vil i Vesten, hænger uløseligt sammen med vores lyst til at investere i et moderne og teknologisk overlegent forsvar. Lad mig prøve at forklare:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10185″ img_size=”300×300″][vc_column_text]Stefan Agger er lektor i samfundsfag og erhvervsøkonomi, gymnasielærer og byrådskandidat i Lemvig for Liberal Alliance.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Vi bor i Danmark i et såkaldt liberalt demokrati. Det betyder, at magten udgår fra folket, og det betyder, at det enkelte individ har ukrænkelige rettigheder såsom retten til at sige sin mening, tro på, hvad man vil, og tegne, som man har lyst. Det, der i et liberalt demokrati retfærdiggør staten og dens magtudøvende institutioner som retsvæsen, politi og forsvar, er, at de som udgangspunkt er skabt for at sikre os tryghed og for at sikre vores frihed mod dem, der vil true den.
I Danmark anno 2020 har vi for længst lært sammenhængen mellem trusler mod vores frihed og et stærkt politi. Særligt det islamistiske terrorangreb mod Krudttønden og mod synagogen i Krystalgade gjorde det klart for os, at der er mennesker i vores eget samfund, der vil begrænse vores frihed til at sige, tro og tegne, som vi har lyst, og vi har erkendt, at der skal anvendes store politiressourcer til at beskytte og efterforske disse frihedens fjender.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er dog langtfra kun inde fra eget samfund, at truslen mod vores frihed kommer. Frankrig oplevede efter præsident Macrons offentlige forsvar for Samuel Patys visning af muhammedtegninger et massivt politisk pres fra islamiske stater som Pakistan, Iran og ikke mindst Tyrkiet. Præsident Erdogans Tyrkiet bliver mere og mere opsat på at blande sig i interne europæiske affærer og presser på for, at tyrkiske normer for omgang med religion og statsledere også skal gælde i vestlige europæiske stater.
Der er ikke nogen tvivl om, at vi lever i en tid, hvor magtfordelingen ændrer sig i det internationale samfund. Kina, Rusland og Tyrkiet er nogle af de stater, der opfører sig langt mere selvsikkert og selvhævdende, end de gjorde for 15-20 år siden, og en af omkostningerne af det er et større pres på friheden i Vesten. Vi så det for nyligt med Frankrig, og vi har set det tidligere med Kina, der går meget langt for at undertrykke kritik af landets styre med ekstremt aggressivt diplomati og slet skjulte trusler om militær magtanvendelse.
Hvis vi værdsætter retten til at leve frit og udtrykket os frit, er der derfor brug for et stærkt og selvsikkert Vesten. Og i international politik er der ingen vej uden om at oversætte styrke til regulær ildkraft. Jo, diplomati, internationale aftaler, økonomisk rigdom og meget andet spiller også en rolle, men intet af det kan erstatte den magt, der kommer med et veludrustet og teknologisk avanceret forsvar. Den slags kan Danmark ikke stå alene med, og derfor må vi selvfølgelig opfylde vores forpligtelser i NATO. Det er den eneste garanti mod, at diktatoriske regimer er med til at bestemme, hvad der bliver sagt, skrevet og tegnet i den danske, franske og europæiske offentlighed.
Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9860″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10295″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10774″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?