Journalistformand slår alarm over EU’s forbud mod russiske statsmedier.

“Går vi den her vej, gør vi os skyldige i noget af det, som vi kritiserer Putin for”.
European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a statement on Russia's attack on Ukraine, in Brussels, Belgium February 24, 2022. (Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix)

EU vil forbyde to russiske statsmedier. Det møder nu hård kritik fra Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

EU vil forbyde de to russiske statsmedier Russia Today og Sputnik. Det gjorde EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen klart søndag.

– Russia Today og Sputnik, lige såvel som deres datteselskaber, vil ikke længere være i stand til at sprede deres løgne, der retfærdiggør Putins krig, og som sår splittelse i vores union. Så vi er i gang med at udvikle værktøjer, der udelukker deres giftige og skadelige misinformation om Europa, lød det således fra kommissionsformanden.

Udmeldingen fra von der Leyen har skabt debat og bl.a. mødt kritik fra den danske ytringsfrihedsforkæmper Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia.

Læs mere om det her.

Nu lyder der også en kras kritik af EU’s ønske om at forbyde de to russiske statsmedier fra formanden for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen.

I et interview med Indblik fortæller hun, at hun finder EU’s forbud problematisk. Samtidig fortæller Tine Johansen, at vi i stedet bør levere modspil til de russiske statsmediers propaganda ved at lave faktatjek og evt. mærke nyhedsartikler på sociale medier, så mediebrugerne får skærpet deres kritiske sans og selv kan tage stilling til det ofte misvisende og propaganderende indhold fra Russia Today og Sputnik.

Læs Indbliks interview med Tine Johansen herunder.

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund. (Foto: Jacob Nielsen)

Hvorfor mener du, at EU’s forbud er problematisk?

– Det gør jeg, fordi jeg ikke mener, at man skal bekæmpe censur med censur. Jeg forstår godt, at man kan falde for fristelsen. Når noget er grimt at se på, vil man gerne have det til at gå væk. Problemet er bare, at de russiske statsmedier ikke forsvinder, bare fordi vi lukker ned for dem i EU. 

– Går vi den her vej, gør vi os til gengæld skyldige i noget af det, som vi kritiserer Putin for. Og nej, Russia Today og Sputnik er ikke frie eller uafhængige medier, det er statsstyrede medier. Men de viser alligevel, hvad russerne præsenteres for, og det er vigtigt for os at vide.

– Det her med, at hvis vi ikke kan lide noget, så vil vi forbyde det eller udelukket det… Det tror jeg ikke på er vejen frem.

Hvad foreslår du, at man gør i stedet for at forbyde de her medier?

– Jeg synes, det handler om, at vi skal have skærpet vores kritiske sans i forhold til det, vi modtager som mediebrugere. Her kunne vi f.eks. lade os inspirere af nogle af de tiltag, vi så under covidperioden. Her mærkede sociale medier opslag om covid-19, og angav bl.a., om de var faktatjekkede eller ej. 

– Det var med til at skærpe vores kritiske sans. Det kunne være en vej at gå i den nuværende situation også, i stedet for at lukke ned. 

– Lad os se den medievirkelighed, som russerne bliver præsenteret for, og lad os samtidig overveje at mærke artiklerne, så vi er klar over, hvem der er afsender på dem, og om de f.eks. er faktatjekkede eller ej.

– Den rigtige tilgang er at mærke og faktatjekke – ikke at lukke ned.

Hvad kan de danske medier gøre for at levere modspil til den russiske propaganda?

– Medierne skal gøre det, som medierne er gode til: At faktatjekke og verificere historier så godt, som man overhovedet kan i en krigstid. Medierne bør give indblik i, hvad der er sandt og falskt, og hvad der er op og ned.

– Jeg synes, at det allerbedste, man kan gøre er at oplyse om, hvad Russia Today og Sputnik er for noget. Det er det, medierne skal. Så bliver vi som befolkning udstyret med en viden, som vi kan træffe beslutninger ud fra, så vi kan afgøre, hvad vi kan stole på og ikke stole på. Den slags beslutninger kan vi kun træffe, hvis vi har den nødvendige viden.

– Medierne skal oplyse os, så vi bliver i stand til at sondre mellem reelle nyheder og propaganda fra f.eks. Russia Today.

De to medier Russia Today og Sputnik er ejet af den russiske stat og fungerer de facto som et propagandaorgan for præsident Vladimir Putins styre.

Dette er kommet særligt tydeligt til udtryk under Ruslands invasion af Ukraine, hvor de russiske myndigheder har forbudt medierne at bruge ord som “invasion” eller “krig” om den aktuelle situation.

Samtidig er det forbudt for medierne at benytte andet end officielle russiske kilder, når de beretter om den igangværende krig. Bryder medierne reglerne, vanker der bøder på op mod 400.000 kroner, ligesom de vil blive tvunget til at fjerne de artikler, der overtræder reglerne.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?