Glem regeringens skønmaleri: Danmark er Nordens dårligste til coronahåndtering

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Statsminister Mette Frederiksen kan godt lide at sige, at Danmark håndterer coronakrisen godt. Men det skønmaleri stemmer ikke overens med virkeligheden.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Regeringen er god til at rose sig selv for sin coronahåndtering, men der kan måske være grund til lige at klappe hesten et øjeblik.
Det viser en opgørelse fra Finans.dk.
Danmark har klaret sig dårligst økonomisk
I hele Norden er Danmark således det land, der har klaret coronakrisen allerdårligst økonomisk.
– Vi er dem, der har klaret os værst i Norden. Det er ret tydeligt efterhånden. Men vi har også haft de hårdeste nedlukninger, lyder det fra Nordeas cheføkonom Helge Pedersen.
Omregnet til faste priser er den danske økonomi skrumpet med hele 3,5 procent i løbet af 2020.
I Norge og Finland er økonomierne skrumpet med ca. 1,5 procent, mens Sveriges økonomi er skrumpet med 2,5 procent.
Finans.dk skriver, at dansk økonomi endda kunne være blevet hele 4,2 procent mindre, hvis ikke regeringen efter politisk pres fra oppositionen havde tilladt danskerne at hæve 55 milliarder kroner i indefrosne feriepenge sidste år.
Danmark er næstdårligst til at smitteinddæmme
Danmark har ikke blot lukket hårdere ned end de andre lande i Norden, men vi har også lidt under nedlukninger i længere tid. Det afspejler sig i økonomien, som ifølge økonomer vil skrumpe yderligere i 2021.
Til gengæld afspejler det sig ikke i smittetallene, hvor Danmark trods hårde, langtrukne nedlukninger klarer sig næstdårligst i hele Norden.
Kun Sverige, der har valgt en anderledes coronastrategi uden store nedlukninger, har flere smittede end Danmark.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?