Godt nyt for dansk bølgeenergi: EU søsætter 10 projekter

Bølge- og tidevandsenergi forventes at bidrage væsentligt til den europæiske energiforsyning fra 2030, skriver EU-Kommissionen i et nyt strategipapir.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Godt nyt for dansk bølgeenergi: EU søsætter 10 projekter

Bølge- og tidevandsenergi forventes at bidrage væsentligt til den europæiske energiforsyning fra 2030, skriver EU-Kommissionen i et nyt strategipapir.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
EU-Kommissionen lægger op til, at der i fremtiden skal komme et væsentligt bidrag til Europas energiforsyning fra bølge- og tidevandsenergi. Det er godt nyt for den danske bølgeenergisektor, som består af en halv snes udviklingsselskaber.
Kommissionens strategipapir offentliggøres først torsdag 19. november, men det europæiske nyhedsmedie Euractiv har fået fat i papiret og skriver om det på sin hjemmeside.
Det hedder i strategipapiret (ifølge Euractivs referat): ”Tidevand og bølger er mere forudsigelige end vind og sol. Derfor forudses, at havenergi vil spille en væsentlig rolle, når det kommer til at skabe CO2-fri energi til EU’s mange øer og til at stabilisere EU’s energiforsyning, som kommer under stigende pres, jo større andel af sol og vind, der indgår i den samlede energiforsyning.”
Målet for strategien er, at der i 2030 er installeret 60 Gigawatt (GW) havvindmøller og 1-3 GW havenergi. I 2050 forventes 300 GW offshore vindenergi og 60 GW havenergi.
”For at cementere Europas teknologiske forspring har Kommissionen planer om fortsat at støtte forsknings- og udviklingsprojekter. Kommissionen har planer om at lancere 10 storskala-demonstrationsprojekter for havteknologier over hele Europa, hvor man kombinerer EU’s støtte med private udviklingspenge. Dog forventes størrelsen af støtten at forblive på samme niveau som i de seneste år.”
EU’s støtte var ca. 8 mia. kr i perioden 2007 til 2019, altså 600-700 mio. kr årligt. I samme periode var de private udviklingsmidler ca. 20 mia. kroner.
I Danmark har en lang række udviklingsselskaber arbejdet med bølgeenergi i en længere årrække. De arbejder med forskellige teknologier, og enkelte projekter er nået så langt, at man kan foretage fuld skala forsøg.
De danske selskaber er Floating Power Plant, Wavestar, WavePiston, Exowave, Wave Dragon, Waveplane, Leancon, KNSwing, Crestwing, Weptos, Resen Waves (listen er fra 2019). Optimisterne i industrien, organiseret i Partnerskab for Bølgekraft, regner med på sigt at kunne skabe 10.000 danske arbejdspladser og have et eksportpotentiale på 16-38 mia. kr. om året.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4347″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5882″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10554″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?