Hækkerup forsvarer dobbeltstraf til coronademonstranter: Vi skal gribe ekstra hårdt ind

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er endda åben for at udvide dobbeltstraffen til alle former for demonstrationer.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Begår man kriminalitet til en coronademonstration, bliver man straffet dobbelt så hårdt, som hvis man f.eks. havde deltaget i en Black Lives Matter-demonstration og begået kriminalitet.

Det samme gælder faktisk for al kriminalitet, som “har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark”.

Denne dobbeltstraf har været genstand for massiv kritik, men justitsminister Nick Hækkerup (S) forsvarede den torsdag sidste uge under et samråd.

Det skriver Altinget.

Hækkerup: Vi skal gribe ekstra hårdt ind

Radikale Venstres retsordfører Kristian Hegaard havde indkaldt ministeren til samråd om paragraf 81 d i straffeloven, som blev indført i forbindelse med epidemiloven i marts 2020 og forlænget i februar 2021.

Her forsvarede Nick Hækkerup dobbeltstraffen til coronademonstranter med følgende ord:

– De folk (politibetjente, red.) er ansat i det offentlige til at passe på os alle sammen og til at sikre, at vi kommer så godt igennem krisen som muligt. 

– Når nogen så forbryder sig mod dem, og gør det med baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark, så synes jeg og et bredt flertal i Folketinget, at det er ekstra strafværdigt. Så skal vi gribe ekstra hårdt ind.

Åben for at udvide dobbeltstraf, så det rammer alle demonstranter

Til samrådet luftede både Venstres Morten Dahlin, DF’s Peter Skaarup og løsgængeren Inger Støjberg muligheden for at udvide dobbeltstraffen til at gælde for alle demonstrationer.

Dette er der ikke noget til hinder for, mener Nick Hækkerup, der udtalte:

– Hvis vi er så forargede over – og det er der grund til at være – at man kaster ting mod politiet, fyrer fyrværkeri mod dem, og ikke retter sig efter det, politiet siger i forbindelse med en demonstration, så er der selvfølgelig grund til at vurdere, om vi har ramt det rette strafniveau. Det er jo noget, som vi hele tiden overvejer.

Den udmelding fik dog Kristian Hegaard til at bekymre sig.

– Jeg er noget bekymret over de synspunkter, der bliver gjort gældende i retsudvalget, når nogen vil gøre den midlertidige lovgivning permanent.

Debatten om dobbeltstraf er særligt brudt ud som reaktion på en to-årig fængselsdom til en demonstrant, som i en tale opfordrede til at “smadre byen på en ikke-voldelig måde”.

Den dom skal snart for landsretten. Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?