Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Tre Iranske helikoptere fulgtes gennem det bjergrige skovområde Dizmar i Østaserbajdsjan, vejret var præget af kastevinde og kraftig regn, så sigtbarheden var lav. Under flyvningen slog regnen om i sne, som indhyllede de 3 helikoptere i et så tykt lag våd sne, at de måtte nødlande. Kun de 2 helikoptere kunne lande sikkert, mens den tredie helikopter “landede hårdt”. I et diktatur uden frie medier kan udtrykket “nødlande hårdt” enten betyde styrtet eller beskadiget eller bare en ubehagelig landing.
Nødlandinger i bjergpas med høje træer kan let skade rotorerne, og uanset om hovedmotoren yder opdrift, så kan fejl på halerotoren gøre det umuligt at flyve.
Position og status på mennesker og materiel.
Iranerne gav tidligt under krisen meddelelse om at de havde en sikker GPS-position på helikopteren, men røde halvmåne, som er koordinator for de mere end 65 redningshold som deltager i eftersøgningen, benægtede oplysningen.
Kort før midnat havde flere af redningsholdene kontakt med et besætningsmedlem i den nødstedte helikopter. Hvis oplysningen er rigtig, er der formentlig tale om en satellit-telefon, da mobildækningen i de øde bjergområder er meget dårlig. Det gav håb om batterikapacitet og positioneringsmulighed.
Men – nu meddeler Iransk stats-tv at alle ombord er omkommet.
Politisk forsinkelse på kommunikationen.
Iran har nogle få venner og en del politiske fjender. Foreløbig er russerne og tyrkerne samt nabolandene mest aktive med at tilbyde hjælp og udtrykke medfølelse.
Iran her desuden en betydelig intern opposition, som ikke har overvældende tillid til den information der kommer fra Teheran. Der er derfor opbygget en betydelig filtrering af nyhedsstrømmen, og grundreglen er at befolkningen først informeres, når informationen er godkendt og tilpasset af kalifatet og de ledende ministre.
Troværdighed og transparens minder mere om Minsk-udbådsulykken under Putins ledelse, end om en vestlig nyhedsstrøm.
Kalifatet har simpelthen behov for at sikre sig imod folkelig kritik, fordi kritik ofte bliver til oprør, og oprør giver kontroltab.
Konspirationer har gode vækstbetingelser.
Iran er hårdt ramt af handels- restriktioner og har et anspændt forhold til Grækenland, Israel, sunnierne generelt, EU, Nato og USA.
Eftersom USA er profileret som Den Store Satan og Israel er i krig med Iranskstøttede terrorbevægelser som Hamas og Hizbollah, så kan der uhyre let opstå rygter om at Irans fjender står bag helikopterulykken.
Nogle kunne tro, at styret vil være henrykt over at tørre ulykken på en statsfjende. Men så enkel er Verden ikke, for Iranerne skal helst stole på, at militæret forsvarer befolkningen mod andre staters aggressioner.
Det samlede mediebillede vil let blive præget af disse mange forsøg på at styre nyhedsstrømmen. I praksis kan vi forvente, at der vil opstå en masse ubekræftede rygter om tilstanden internt i Iran.