Heunicke kaldt i samråd: Løj Sundhedsstyrelsen for at snige lov igennem?

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sundhedsstyrelsen beskyldes for at have tilbageholdt afgørende oplysninger under forhandlinger om vidtgående lov. Hverken styrelsen eller sundhedsminister Magnus Heunicke vil udtale sig.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige indkalder nu sundhedsminister Magnus Heunicke til samråd i en kontroversiel sag, hvor Sundhedsstyrelsen beskyldes for at have løjet for Folketinget.
Det skriver TV 2.
Sundhedsstyrelsen tilbageholdt oplysninger i flere måneder
De to partier mener, at styrelsen i flere måneder tilbageholdt oplysninger, der viste, at antallet af rygere i Danmark er faldende. 
Oplysningerne blev tilbageholdt, mens et politisk flertal skærpede den danske rygelov kraftigt.
Rapporten, der indeholdt tallene om det faldende antal rygere, skulle være udkommet januar sidste år – men blev tilbageholdt af Sundhedsstyrelsen og udkom derfor først den 28. maj.
Allerede 18. november var styrelsen klar over, at antallet af danske rygere var faldende, både blandt unge og i andre aldersgrupper.
Men de tal ville Sundhedsstyrelsen ikke have frem, mens politikerne forhandlede en ny rygelov på plads, der gør livet sværere for rygerne.
Ny rygelov vedtaget på falsk grundlag
Den nye rygelov, der bl.a. betyder prisstigninger og at cigaretter fremover skal gemmes væk i butikkerne, blev således vedtaget på et falsk grundlag.
I 2018 havde Sundhedsstyrelsen nemlig kunnet rapportere, at antallet af rygere var steget for første gang i 20 år. 
Det kunne et politisk flertal ikke leve med, og derfor ville man rygningen til livs med den nye lov.
Sundhedsminister Magnus Heunicke fortalte dog ikke Folketinget, at de seneste tal pegede på, at udviklingen var vendt. Tilsyneladende fordi Sundhedsstyrelsen ikke havde orienteret ham om de nyeste oplysninger.
Professor: Det er et demokratisk problem
Både Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen og Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt kritiserer forløbet i hårde vendinger og frygter, at sundhedsministeren i ledtog med Sundhedsstyrelsen har løjet for Folketinget og danskerne for at få en strammere rygelov igennem.
Forløbet møder også kritik fra professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.
– Hvis sundhedsordførernes fremstilling af sagen er rigtig, er der bestemt meget, der tyder på, at der er et problem i forhold til tilbageholdelse af oplysninger, siger han til TV 2.
– Sundhedsstyrelsen har en oplysningspligt, hvis den er klar over, at de tal, den har givet politikerne, ikke længere er retvisende. Hvis man ved, at der foregår en forhandling, og den foregår på basis af forældede tal, vil det være usagligt og retsstridigt at holde politikerne hen i uvidenhed.
– Hvis en myndighed bevidst holder oplysninger tilbage, så de ikke kan indgå i den politiske proces foreligger der et alvorligt problem. Det er ikke kun et forvaltningsretligt problem. Det er også et demokratisk problem, lyder det fra Frederik Waage.
Hverken Heunicke eller Sundhedsstyrelsen vil udtale sig
TV 2 har igennem flere dage forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke. Det er ikke lykkedes. 
I en mail henviser ministeriets presseafdeling til Sundhedsstyrelsen. 
Heller ikke Sundhedsstyrelsen har ønsket at stille op til interview – eller begrunde hvorfor de ikke vil.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?