Heunicke skal i samråd i dag: Hvorfor skjulte Sundhedsstyrelsen centrale oplysninger for Folketinget?

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i dag i samråd i en kontroversiel sag, hvor Sundhedsstyrelsen har skjult centrale oplysninger for Folketinget.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Tilbage i februar kunne TV 2 afsløre, at Sundhedsstyrelsen havde skjult centrale oplysninger overfor Folketinget under forhandlingerne til den nye tobakslov.

Styrelsen tilbageholdt i flere måneder oplysninger, der viste, at antallet af rygere i Danmark er faldende. 

Oplysningerne blev tilbageholdt, mens et politisk flertal skærpede den danske rygelov kraftigt på baggrund af forældede tal fra 2018, der for første gang i 20 år viste, at antallet af rygere var steget.

Rapporten, der indeholdt tallene om det faldende antal rygere, skulle være udkommet januar sidste år – men blev tilbageholdt af Sundhedsstyrelsen og udkom derfor først den 28. maj 2020.

Allerede 18. november var styrelsen dog klar over, at antallet af danske rygere var faldende, både blandt unge og i andre aldersgrupper.

Men de tal ville Sundhedsstyrelsen ikke have frem, mens politikerne forhandlede en ny rygelov på plads, der gør livet sværere for rygerne.

Efter afsløringen blev sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldt i samråd af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der også var ude med en heftig kritik af forløbet.

“Demokratisk problem”

Tilbage i februar fik Sundhedsstyrelsen også kritik med på vejen fra professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.

– Hvis sundhedsordførernes fremstilling af sagen er rigtig, er der bestemt meget, der tyder på, at der er et problem i forhold til tilbageholdelse af oplysninger, siger han til TV 2.

– Sundhedsstyrelsen har en oplysningspligt, hvis den er klar over, at de tal, den har givet politikerne, ikke længere er retvisende. Hvis man ved, at der foregår en forhandling, og den foregår på basis af forældede tal, vil det være usagligt og retsstridigt at holde politikerne hen i uvidenhed.

– Hvis en myndighed bevidst holder oplysninger tilbage, så de ikke kan indgå i den politiske proces foreligger der et alvorligt problem. Det er ikke kun et forvaltningsretligt problem. Det er også et demokratisk problem, lød det fra Frederik Waage.

Samrådet finder sted torsdag kl. 15, og her skal Heunicke altså redegøre for, hvorfor Sundhedsstyrelsen vildledte Folketinget.

Fra tobaksorganisationerne SMOKE-IT og Dansk e-Damper Forening lyder det, at man håber, at udfaldet af samrådet bliver, at den nye lov revideres og laves helt om.

Fik du læst?