Hvad laver Mette Frederiksen og Jeppe Kofod i Mali?

Danmarks militære tilstedeværelse i Mali har tydeligvis ikke stabiliseret noget som helst. Situationen er også en begmand til Macron.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8897″ img_size=”1024×436″][vc_column_text]

Hvad laver Mette Frederiksen og Jeppe Kofod i Mali?

Danmarks militære tilstedeværelse i Mali har tydeligvis ikke stabiliseret noget som helst. Situationen er også en begmand til Macron.
Af Søren Skafte, redaktion@indblik.net
Danmark har sendt både soldater, helikoptere og et Hercules-transportfly til Mali. Indsatsen er begrundet med at være et bidrag til både FN-operationen MINUSMA og en fransk ledet militær aktion. Der er således ifølge Jeppe Kofod tale om en humanitær indsats, bekæmpelse af terrorister i ørkenen og tiltag for at stoppe flygtningestrømmen fra Sahel-regionen. I realiteten er der, hvad angår samarbejdet med Frankrig, tale om en omgåelse af det danske EU-forbehold vedrørende forsvarssamarbejde.
Mali er et af Afrikas største lande, præget af ekstrem fattigdom, politisk ustabilitet og terror. Men her er også betragtelige naturrigdomme, ikke mindst guld, og der er store økonomiske interesser på spil.
Islamiske militante har siden 2012 været aktive og har reelt kontrolleret hele den nordlige del af Mali. Frankrig har militært været til stede siden 2013 og støttet den dengang nyvalgte præsident Ibrahim Boubacar Keita. Siden parlamentsvalget i marts-april 2020 har det imidlertid været klart, at præsidenten havde mistet kontrollen over Mali.
Danmarks militære tilstedeværelse i landet har tydeligvis ikke stabiliseret noget som helst. Den ekstreme fattigdom og manglen på menneskerettigheder har udløst modstand mod både præsidenten og de udenlandske soldaters tilstedeværelse i landet.
Statskup
Den 18. august 2020 tog en gruppe officerer i Malis væbnede styrker kontrollen, og præsidenten blev interneret på militærbasen Kali nær hovedstaden Bamako, ligesom premierminister Boubou Cissé og nøgle-ministre blev fængslet.
Talsmand for kupmagerne Colonel-Major Ismael Wague meddelte onsdag den 19. august på et pressemøde på Camp Soudiata i Kati, at den etablerede ”National Committee for the Salvation of the People” snarest ville foranstalte valg med henblik på etablering af en ny regering.
Udviklingen er en begmand til Frankrig og præsident Macron, der har brugt mange kræfter på at overbevise Danmark og andre EU-lande om, at europæere har en fælles interesse i at forblive engageret i Mali og regionen, hvor Frankrig hidtil har stået alene med problemerne.
Det må antages, at situationen i Mali har været på dagsordenen under præsident Macrons samtaler med kansler Angela Merkel i den franske præsidents sommerresidens i Brégançon.
Hvad siger den danske regering?
Jeppe Kofod og den danske regering har været påfaldende tavse om udviklingen i Mali. På Udenrigsministeriets hjemmeside har man fra den 20. august kunnet læse:
”Natten til onsdag udviklede et mytteri sig til et statskup, der resulterede i præsidentens og regeringens afgang. Situationen i Bamako er i øjeblikket rolig, men uforudsigelig. Grænserne til Mali er lukkede. Der er udgangsforbud mellem kl. 21 og 05, som bør respekteres. Der opfordres til øget forsigtighed.”
Udenrigsministeriets rejsevejledning fraråder dog alle ikke-nødvendige rejser til hovedstaden Bamako som følge af COVID-19 og den uforudsigelige situation efter statskuppet.
Alle rejser til resten af landet frarådes som følge af den generelle sikkerhedssituation.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6293″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6535″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6600″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?