Isbjørnen har det bedre end folk tror

De arktiske bjørne er ikke ved at uddø. Alarmerende nyheder i BBC og den populære opfattelse af isbjørne i nød skal tages med et godt gran salt.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Isbjørnen har det bedre end folk tror

De arktiske bjørne er ikke ved at uddø. Alarmerende nyheder i BBC og den populære opfattelse af isbjørne i nød skal tages med et godt gran salt.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
I juli var isbjørnens skæbne endnu engang beseglet i medierne. Isbjørnen kunne være væk med afslutningen af dette århundrede, skrev BBC. Men måske er rygterne om artens død overdrevne, påpeger Global Warming Policy Forum.
Problemet er, at de bekymrede journalister er gået ud fra et worst-case-scenario kaldet RCP8.5, der går ud fra en enorm fremskrivning af klodens kulforbrug. Indblik.net beskrev tidligere på året problemerne med dette scenario, der stiller en fem graders temperaturstigning i udsigt – men som flere forskere fraråder at medtage som et realistisk udfald.
Selv hvis vi alligevel antager, at RCP8.5 ville forekomme, skriver GWPF, er det ikke en given ting, at isbjørnene ville uddø. Isbjørnene på Svalbard er blevet 40 procent flere, trods mindre is i havet, og populationen er stabil i arktiske områder nord for Alaska og nordøst for Rusland. Konklusionen er, at isbjørnene er gode til at tilpasse sig nye omstændigheder, og mindre afhængige af en uforandret mængde havis for at finde føde end først antaget.
Overraskende for nogle er isbjørnene heller ikke mere udsat, end at de jages, også i vores eget rigsfællesskab. Naalakkersuisut, det grønlandske selvstyre, regulerer jagten med et kvotesystem, hvor 156 isbjørne planmæssigt bliver nedlagt i 2020. Grønlands Naturinstitut er indtil 2021 i gang med en omfattende undersøgelser af isbjørne i Østgrønland, der skal følge udviklingen og være med til at bestemme regulering i fremtiden.
En af verdens førende isbjørneforskere, Susan Crawford, har dokumenteret i bogen ’The Polar Bear Catastrophe That Never Happened’, at der findes mellem 22.000 og 31.000 isbjørne i Arktis, i modsætning til den udbredte opfattelse at bestanden af isbjørne var stærkt faldende.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4463 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 4675 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8499”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?