Kontakttallet falder til 0,6 – men restriktioner bliver ikke lempet

Det aktuelle kontakttal fra britisk coronamutation er 1,16, oplyser Statens Serum Institut i rapport.

Kontakttallet i Danmark er faldet fra 0,9 i sidste uge til 0,6.
Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.
Med et kontakttal på 0,6 betyder det, at ti smittede personer i gennemsnit vil nå at smitte seks andre. Med andre ord vil epidemien være aftagende.
Men den seneste tid har spredningen af den britiske virusvariant – B117 – skabt øget usikkerhed i forhold til smitteudviklingen, da B117 er mere smitsom.
Statens Serum Institut har tirsdag offentliggjort en rapport med særligt fokus på udviklingen i den britiske variant.
Her fremgår det, at det aktuelle kontakttal for varianten er 1,16. Beregningen er dog behæftet med en vis forsinkelse.
SSI-direktør Henrik Ullum vurderer, at den kontakttallet skal forblive på 0,6 eller blive endnu lavere, før væksten i B117 bliver så nedadgående, at man kan slå den ned.
– Vi er glade for at se et kontakttal, der er betydeligt under en. Det betyder, at vi har rigtig godt styr på de varianter, der har cirkuleret indtil nu.
– Der er selvfølgelig nogle usikkerheder på alle beregninger, men hvis vores estimater holder, så burde B117 holde sig i ro med det nuværende kontakttal, siger han.
I sit tweet gør Magnus Heunicke opmærksom på, at et stigende antal borgere er begyndt at blive smittet med den nye variant.
Men han skriver også, at der er stor usikkerhed omkring tallene.
– Antal indlagte stadig for højt. Skal bankes ned, før cluster B117 overtager den danske epidemi.
– Hjælp os, bliv testet, skriver Heunicke i tweetet.
Tidligere er B117 blevet vurderet til at være et sted mellem 50 og 74 procent mere smitsom end de mere gængse typer af coronavirus.
De danske myndigheder forventer, at B117 – fordi den smitter så meget mere – vil blive den dominerende type af coronavirus i Danmark fra midten af februar.
For at tage hånd om situationen har regeringen indført en række restriktioner. Blandt andet er forsamlingsforbuddet indtil for nylig sænket til fem personer.
Tanken er, at det skal være med til at sænke spredningshastigheden for B117, så sundhedsvæsenet kan nå at følge med.
Og det kan blive nødvendigt at forlænge restriktionerne for at bevare kontrollen, siger Henrik Ullum.
– Vi har at gøre med en mere smitsom variant. Og hvis vi igen står i en situation som i begyndelsen af december, hvor smitten pludselig løb rigtig hurtigt, så vil det gå endnu hurtigere og eksplodere på ingen tid med B117.
– Derfor skal vi være meget forsigtige med, hvad vi gør nu, selv om de overordnede smittetal ser fornuftige ud, siger Ullum.
Mandag viste de seneste tal fra Statens Serum Institut, at 817 personer var indlagt på landets hospitaler med coronavirus.
Af de 817 indlagte coronapatienter var 132 indlagt på en intensivafdeling, og af dem fik 85 hjælp fra en respirator.
/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?