Kræver svar: Hvad betyder “fuldstændig epidemikontrol”, Mette?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte i dag pludseligt ud, at der skal være “fuldstændig epidemikontrol”, før ældre elever kan komme i skole igen
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
Men hun vil ikke fortælle, hvad det betyder – og det efterlader både befolkning, politiske kolleger og eksperter i vildrede.
– Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol og er nået længere frem i 2021, lød meldingen fra den socialdemokratiske statsminister ved et skolebesøg på Allerslev Skole i Lejre på Midtsjælland i dag.
Her er eleverne i 0. til 4. klasse netop begyndt i skole igen. Hvad der skal til, før de ældre elever kan vende tilbage til skolebænken – og før samfundet i øvrigt kan genåbne yderligere – uddybede Mette Frederiksen dog ikke.
Det vækker både undren og hård kritik.
Blandt kritikerne er Berlingskes chefredaktør Tom Jensen. Han kalder statsministerens udmelding et “kæmpe problem” i et interview med sin egen avis.
– Vi har ikke hørt begrebet før. Derfor forstår befolkningen ikke, hvad hun mener. Lige i øjeblikket er alles liv påvirket af nedlukning og restriktioner. Når hun bruger begrebet “en fuldstændig epidemikontrol”, så hensætter hun befolkningen i uvidenhed om, hvornår man kan forvente, at hverdagen bliver mere normal igen. Det er et kæmpe problem, når vi står midt i en sundhedskrise, fortæller han til Berlingske.
– Vi har været lukket ned så længe, så folk har krav på klar besked. Jeg kan godt forstå, man ikke kan sætte en dato på endnu. Men hvad er fuldstændig epidemikontrol? Det har vi krav på, at hun går ud og forklarer. Hun kan ikke bare slynge to ord ud, som ingen har hørt om før.
Også blandt politikerne på Christiansborg lyder der kritik.
– Hvis jeg var ung i dag og fik besked om “fuldstændig epidemikontrol” og ikke vidste, hvad det betød, ville jeg blive endnu mere deprimeret, lyder det til Jyllands-Posten fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, mens Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund kommer endnu skrappere kritik på Twitter:
– “Ældre elever kan komme tilbage, når vi har en fuldstændig epidemikontrol”, siger Statsministeren. Er jeg den eneste, der sidder med en fornemmelse af, at regeringen siger “fuldstændig epidemikontrol” og mener “fuldstændig borgerkontrol”?, spørger hun i et tweet.
Selv hos regeringens støtteparti Radikale Venstre undrer man sig:
– Jeg forstår ikke statsministeren, for hvad er ‘fuldstændig epidemikontrol’? Javist, vi skal ikke åbne mere lige nu – vi må først se effekten af de små klasser – men Statens Serum Institut regner jo netop på kommende scenarier, siger partiets sundhedsordfører Stinus Lindgreen til B.T.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?