Kritik af den politiske kliché 1: ’Valgknappen’

Klichéen om ’valgknappen’, som statsministeren kan trykke på, rummer en skjult og ubehagelig sandhed. I en ny serie mediekommentarer sætter Indblik.net fokus på de journalistiske klichéer, og hvordan de er med til at forstærker uheldige tendenser i politisk dækning.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1732″ img_size=”1020×436″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kritik af den politiske kliché 1: ’Valgknappen’

Klichéen om ’valgknappen’, som statsministeren kan trykke på, rummer en skjult og ubehagelig sandhed. I en ny serie mediekommentarer sætter Indblik.net fokus på de journalistiske klichéer, og hvordan de er med til at forstærker uheldige tendenser i politisk dækning.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Journalister er storforbrugere af klichéer. Hvert år læser vi, hvor mange studerende er kommet ind på ”drømmestudiet”. Tivoli er ”den gamle have”, Messi er ”den lille troldmand”, og enhver artikel om Mærsk indeholder ordene ”rettidig omhu”.
Disse klichéer er rene automatreaktioner, hvor journalisten mere eller mindre ubevidst skriver som andre journalister. Men det kan jo ikke være tilfældigt, hvilke klichéer vinder frem. Vi har hos Indblik.net sat os for at gå klichéerne efter i sømmene og se, hvilken dagsorden de egentlig taler ind i.
Mens vi venter på statsministeren
De ofte verserende gæt om, hvornår regeringslederen ”trykker på valgknappen”, er et oplagt sted at starte. Hvad ligger der bag at tale om et folketingsvalg, som om det blev udskrevet ved fysisk at trykke på en knap?
At trykke på knappen – det er noget, man gør for at påkalde elevatoren, starte vinduesviskerne på bilen eller affyre atommissilet mod fjenden (”push the button”). Med andre ord går det ud på at starte noget, når man trykker på knapper, og i dette tilfælde et ”valgmaskineri”.
I det lys består det problematiske ved at tale om valgknapper. Logisk antyder ordvalget om at sætte i gang, at udgangspunktet er stilstand. Men det er jo en misforståelse at tale om politik, som om det var et statisk felt, hvor der er tidspunkter uden aktivitet, for der sker noget (næsten) konstant.
Mens kommentatorer taler om valgknapper, bliver forslag fremlagt i salen, spørgsmål bliver besvaret, og beslutninger med konsekvens for mennesker og samfund bliver taget i Folketinget, hvis mest kendte elevator meget passende kører op og ned, helt uden at nogen har trykket på en knap.
Fokus på knap er fokus på kamp
Med andre ord er det den grufulde sandhed bag ”valgknappen”, at begrebets popularitet både afspejler og forstærker en uheldig tendens. Nemlig opfattelsen af at der groft sagt ikke sker betydningsfulde ting, ud over hvad der har med valgkampen og dens udfald at gøre. Den opfattelse fører til en besættelse af at gætte valgdatoer, selv om ingen alligevel kan gætte rigtigt.
Man skælder ikke børn ud for at glæde sig til juleaften, og det er forståeligt, at de politiske kommentatorer ser frem til valget, fordi de glæder sig til hele elementet af konkurrence, kamp, vindere og tabere. Men derfor behøver man ikke reproducere et sprog, som overfokuserer på en tre-fire ugers valgkamp frem for de tre-fire år, som ligger indimellem.
Så vidt valgknappen – men det er kun en af mange politiske klichéer, hvor nærmere analyse afslører en betænkelig sandhed – og som både journalist og menigmand gør klogt i at undgå. Indblik.net følger op med mere kritik af den politiske kliché i de kommende uger.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1827″ thumbsize=”Thumbnail”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2017″ thumbsize=”Thumbnail”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2282″ thumbsize=”Thumbnail”][/vc_column][/vc_row]

Fik du læst?