Kritik af Epidemikommissionen: “Hvem kan seriøst forestille sig, at denne kommission taler imod noget fra regeringen?”

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Epidemikommissionen skal angiveligt sørge for at adskille politik og sundhedsfaglige vurderinger. Alligevel er kommissionen domineret af regeringens egne folk.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Tidligere i år blev en ny epidemikommission nedsat. Den skal – sammen med Folketingets epidemiudvalg – sikre, at regeringen ikke agerer magtfuldkomment og egenhændigt i såvel håndteringen af coronavirusudbruddet som under evt. fremtidige epidemier.

Særligt skal Epidemikommissionen sikre, at det fremover står klart, hvad der er sundhedsfaglige anbefalinger, og hvad der er politiske ønsker, når regeringen indfører restriktioner.

Allerede fra begyndelsen har Epidemikommissionen dog været genstand for kritik i bl.a. Jyllands-Posten, hvor flere eksperter har påpeget, at kommissionens sammensætning går stik imod det angivelige ønske om at skabe gennemsigtighed.

– Det ligner en trojansk hest, som pakkes ind i sundhedsfaglighed, men hvor det i realiteten er ministerielle interesser, der bliver varetaget, har juraprofessor Kristian Lauta f.eks. udtalt til avisen.

Mange medlemmer udpeges af regeringen selv

Det skyldes, at mange af kommissionens 11 medlemmer udpeges af regeringen selv. Og hvis ikke de direkte udpeges af forskellige ministre, kommer medlemmerne fra f.eks. Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Kommissionens formand og et yderligere medlem udpeges således direkte af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), mens de resterende ni medlemmer er udpeget af sundhedsministeren efter indstilling fra henholdsvis erhvervsministeren, finansministeren, justitsministeren, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, rigspolitichefen, KL og Danske Regioner.

Medlemmerne repræsenterer den pågældende minister eller myndighed i kommissionen.

Nye Borgerlige-ordfører: Kommissionen er en “gummi-instans”

Den seneste tid har en liste over Epidemikommissionens medlemmer cirkuleret rundt på sociale medier. Her har flere stillet sig undrende og kritiske overfor, om kommissionen kan leve op til sin erklærede opgave om at adskille sundhedsfaglige vurdering og politik.

Også Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen har på Facebook kritiseret Epidemikommissionens sammensætning.

– Der foregår et absurd teater, som er iscenesat for at vildlede og manipulere borgerne, skriver han og vedhæfter et billede af kommissionens medlemmer.[/vc_column_text][vc_column_text]

Der foregår et absurd teater, som er iscenesat for at vildlede og manipulere borgerne.

For at understrege dette, så…

Slået op af Lars Boje MathiesenOnsdag den 7. april 2021

[/vc_column_text][vc_column_text]– Det er så den gummi instans, man har indsat, for at det skal se ud som om, at det ikke længere er regeringen, som bare dikterer. 

– Hvem kan seriøst forestille sig, at denne kommission taler imod noget fra regeringen? Nej vel!, skriver han endvidere.

Tidligere har Sundhedsministeriet overfor Jyllands-Posten afvist at kommentere kritikken af Epidemikommissionen.

Du kan finde en fuld oversigt over Epidemikommissionen på Sundhedsministeriets hjemmeside her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?