Kritik af ny ”sommerpakke”: Det er langt fra nok

Jakob Brandt, direktør i SMVdanmark. (PR-foto fra SMVdanmark)

Regeringens udspil ligner en undskyldning for at fjerne hjælpepakkerne, og pengene slår overhovedet ikke til, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Det kan blive endnu et slag til en branche, der allerede er i knæ.

Sådan lyder den kontante melding i en pressemeddelelse fra SMVdanmark, der repræsenterer flere end 18.000 små- og mellemstore virksomheder.

Regeringen har netop fremlagt en sommerhjælpepakke, der bl.a. indeholder 300 millioner kroner til nedsat eller gratis entré på f.eks. museer og andre kulturelle tilbud.

Samtidig giver hjælpepakken mulighed for, at restaurationsejere i de fire største byer kan søge et tilskud på op til 50.000 kroner fra en pulje på 50 millioner kroner.

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, frygter at et tilskud på 50.000 kroner vil ”forslå som skrædder i helvede” – især hvis man fjerner de nuværende hjælpepakker.

– De 50.000 kroner per virksomhed dækker knap nok den ekstra arbejdstid, der skal til for at tjekke coronapas i indgangen, og dertil kommer, at restauranter, caféer, bowlinghaller og barer er underlagt andre restriktioner fx afstandskrav og tidlig lukketid, som gør det rigtig svært at drive en ordentlig forretning.

– Vi kunne se, at selv i de fire første genåbningsdage i april, hvor folk ellers stod i kø for at komme ud at spise, der lå omsætningen ca. 17 procent under normalen.

Samtidig betvivler han, hvordan regeringen kan anse 50 millioner kroner som værende et tilstrækkeligt beløb for den samlede pulje.

– Vi har ca. 5.000 restauranter, caféer og lignende i de fire største byer. Men hvis de alle søger om 50.000 kroner, så koster det 250 millioner kroner, og der er kun afsat 50 millioner kroner. Hvad så? Bliver det først til mølle?, spørger han.

I stedet foreslår han bl.a., at regeringen indfører et oplevelsesfradrag, så danskerne selv vil kunne bestemme, hvor de ønsker at lægge deres penge.

Derudover ønsker han, at nogle af restriktionerne bliver lempet, samt en målrettet plan for hvordan man kan åbne grænserne for turister.

Dette skal sørge for, at oplevelsesbranchen får en reel mulighed for at tjene sine egne penge frem for at skulle nøjes med statstilskud.

Desuden bekymrer det ham, at tilskuddet på 300 millioner til kulturelle tilbud vil give den private oplevelsesbranche forringede vilkår i konkurrencen med den statsejede.

– Store dele af den private oplevelsesbranche kan nu se frem til statssubsidieret konkurrence fra museer og andre dele af kulturlivet, som til sommer kan lukke gæster ind gratis eller meget billigt.

– Hvis en familiefar på ferie står og skal vurdere, om familien skal bruge 1.000 kroner for at tage i et sommerland eller 500 kroner for at gå i biografen, og han som alternativ kan gå på museum for 0 kroner, så vil han nok tænke sig godt om.

[adning id="17957"]

Fik du læst?