Kritik af statsministerens sololøb: ”Det politiske samarbejde bryder mere og mere sammen”

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Statsminister Mette Frederiksens egenrådighed i coronahåndteringen møder hård kritik.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Statsminister Mette Frederiksen vil helst selv styre, hvordan coronavirusudbruddet skal håndteres herhjemme. Det skader det politiske samarbejde, lyder det nu fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og Konservatives folketingsmedlem Rasmus Jarlov.
De mener begge, at der ikke foregår reelle forhandlinger med regeringen om genåbningen af det danske samfund.
Rasmus Jarlov konstaterer, at samarbejdet mellem de folkevalgte politikere bliver stadigt værre.
– Det politiske samarbejde bryder mere og mere sammen. I går blev de borgerlige partier smidt ud af forhandlingerne om genåbning, fordi vi havde ting, vi gerne ville gøre anderledes. Det kunne der ikke være tale om. Enten skulle vi sige ja til regeringens forslag, eller også røg vi ud. Det blev så det sidste, hvorefter socialdemokraterne gik i gang med at kalde de borgerlige partier for uansvarlige, skriver han i et Facebook-opslag.
Rasmus Jarlov mener, at det vil skabe problemer for opbakningen til coronarestriktionerne, da halvdelen af danskerne lytter til de borgerlige partier. Når de ikke er tilfredse, bliver en meget stor del af danskerne endnu mere skeptiske.
– Det kan i sig selv bidrage til at få smitten til at stige, og når det sker, kan vi være sikre på, at regeringen ikke vil forspilde en chance for at pege fingre ad de borgerlige partier og gøre det til vores skyld og ansvar. Danmark vil blive endnu mere polariseret, og det politiske klima vil blive endnu dårligere, skriver Rasmus Jarlov.
Han mener også, at en god statsminister skal samle Danmark og ikke splitte os. Især ikke, når regeringen så ofte har taget fejl, som det er tilfældet:
– Hun skal heller ikke stædigt holde fast i restriktioner, som ved nærmere eftertanke ikke giver nogen mening. Hun skal tage debatten med åben pande og være villig til at lytte og korrigere, når der kommer gode argumenter.
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen ærgrer sig også over Mette Frederiksens sololøb.
– Venstre mødte konstruktivt op, da regeringen i går inviterede til forhandlinger om en genåbning af samfundet. Alligevel endte regeringen få timer senere med at smide alle de blå partier ud af det virtuelle forhandlingsrum, skriver han i et indlæg på Venstres hjemmeside.
– Reelt var der ikke tale om forhandlinger. Det var i stedet et spørgsmål om at bakke 100 procent op om regeringens forslag eller lade være. Det er ikke seriøst over for Folketinget.
Venstre mener, at tiden er inde til at der sker en normalisering:
– Vi kan ikke blive ved med at holde Danmark lukket. For vi må ikke glemme, at der er andet og mere omkring corona end sygdommen i sig selv. Hver eneste dag kommer nye vidnesbyrd frem om den høje pris, som nedlukningen har for mange danskere – socialt, menneskeligt og økonomisk. Derfor kan vi ikke fokusere enøjet på coronasmitten – vi må også have et blik for helheden.
– Vores børn, unge og ældre mistrives. Mennesker er angste og ensomme. Hjerte- og kræftpatienter er ikke blevet diagnosticeret i lige så høj grad, som de plejer. Vores erhvervsdrivende er i knæ, og mange danskere har mistet deres arbejde. De mennesker er også ofre for corona, selv om de ikke er smittet med virussen.
Venstre mener derfor at skoler, efterskoler og højskoler skal genåbnes. Og for at undgå konkurser, skal de liberale erhverv også genåbnes med få restriktioner.
– Jeg forstår ikke, at regeringen ikke kan tales til fornuft. For det går ikke at holde Danmark lukket i månedsvis. Venstre vil derfor fortsætte med at kæmpe for at få den sunde fornuft ind i debatten om corona og genåbningen. Så vi i Danmark ikke kun lever i frygt for corona, men rent faktisk lærer at leve med den uden at give køb på alt det, vi holder af, skriver Jakob Ellemann-Jensen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?