Kritikken hagler ned over Heunicke: Gav forkerte oplysninger til Folketinget

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Magnus Heunickes forklaring bliver nu skudt ned af hans egne embedsfolk. Flere partier kritiserer ministeren i hårde vendinger.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er endnu engang havnet i problemer.

Ministeren får nu kritik for at have givet forkerte og vildledende oplysninger til Folketinget, da han tilbage i marts skulle forklare, hvorfor man havde valgt ikke at støtte udviklingen af den danske coronavaccine AdaptVac.

Det skriver Information.

De forskere fra Københavns Universitet, der står bag vaccinen, holdt ellers møde med Lægemiddelstyrelsen sidste sommer. Alligevel indgik Sundhedsministeriet ingen aftale om hverken køb af eller støtte til vaccinen.

I forespørgselsdebatten forsvarede Magnus Heunicke sig med, at AdaptVac havde indgået en aftale med Bavarian Nordic, som ifølge ham “var i forhandlinger med EU”.

– Og der er nogle regler, der hedder, at man kan ikke som regering gå ind og snyde sig ind foran de forhandlinger med EU, lød det fra Heunicke.

Både Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen undsiger Heunickes forklaring

Men den forklaring bliver nu undsagt af Magnus Heunickes eget ministerium.

Overfor Information oplyser Sundhedsministeriet nemlig, at at der ikke har været “egentlige juridiske hindringer i vejen” for en national aftale, sådan som Heunicke ellers påstod tilbage i marts.

Sundhedsministeren har også som svar til et opfølgende spørgsmål til sagen i folketingssalen henvist til, at Lægemiddelstyrelsen frarådede at støtte den danske AdaptVac-vaccine.

I et svar til Information undsiger selvsamme styrelse dog denne påstand fra Magnus Heunicke.

Hård kritik fra Folketingets partier

Magnus Heunickes vildledende oplysninger møder nu hård kritik fra flere af Folketingets partier.

Bl.a. har regeringens støtteparti Enhedslisten kaldt ministeren i samråd. 

– Vi har hele tiden hørt, at man vender hver en sten, men det er jo helt åbenlyst, at det ikke er sket. Vi bliver ikke inddraget undervejs, og nu bliver vi affejet med fejlagtige svar. Det er da et politisk svigt, siger partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund til Information.

Han møder opbakning fra Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, der kalder sagen for “dybt problematisk”.

Også Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen kritiserer også Magnus Heunickes ageren og understreger, at “sundhedsministeren har ansvaret for at tale sandt i folketingssalen”.

– Men inden det vælter ned med mistillidsvota til regeringen, vil jeg lige have mulighed for at komme til bunds i, hvad i alverden der er foregået i denne her sag, tilføjer han.

Magnus Heunicke vil ikke udtale sig

Sundhedsministeriet, der selv har haft skiftende forklaringer i skandalesagen, afviser overfor Information, at Magnus Heunicke har givet forkerte oplysninger til Folketinget.

Den bortforklaring køber Peder Hvelplund fra Enhedslisten dog ikke.

– Jeg mener, det var fejlagtige oplysninger, der blev givet. De oplysninger, der kom frem i debatten, var ikke i overenstemmelse med det forløb, der ser ud til at have været, siger han til Information.

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil ikke stille op til interview om sagen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?